Voorbeschouwing FC Groningen.

Voorbeschouwing Sparta Rotterdam-FC Groningen: Daishawn Redan mag het laten zien op het Kasteel

Voorbeschouwing FC Groningen.

Met Daishawn Redan in de basis in plaats van Romano Postema zet FC Groningen zondag op Spangen de jacht in op de zesde plaats van de eredivisie.

Na het vertrek van Kaj Sierhuis en Charlie Benschop is de spoeling bij FC Groningen op de spitspositie dun geworden. Niettemin is het lastig kiezen voor Danny Buijs. De trainer heeft met de pas 18-jarige Romano Postema en de net 19 jaar geworden Daishawn Redan twee smaken over, die dicht bij elkaar liggen.

,,Ze hebben overeenkomsten, maar ze hebben ook wel wat verschillen’’, maakt de oefenmeester de balans op. ,,Redan is iets agressiever in de duels, heeft iets meer body en power. Dat komt natuurlijk ook omdat hij een jaar ouder is en wat meer ervaring op heeft gedaan in andere culturen bij Chelsea en Hertha BSC. Postema speelde tot een paar maanden geleden in onder-17.’’

Buijs constateert ook verschillen in de loopacties van de twee. ,,Redan is daar wat opportunistischer in, terwijl Postema zich wat meer bewust is van zijn beweging in en rond de zestien. Hij doseert wat meer. Postema heeft natuurlijk ook als voordeel dat hij al wat langer in deze selectie rondloopt en weet wat er wordt gevraagd. Hij heeft de voorbereiding meegemaakt, pakte zijn invalbeurtjes mee, stak veel op tijdens de trainingen, was bij de teammeetings. Dan krijg je al veel mee. Dat is goed voor zijn ontwikkeling.’’

loading  

Toch moet Postema na twee basisplaatsen op rij weer genoegen nemen met een plek op de bank tegen Sparta. Wat meespeelt is het feit dat de jonge Groninger vorige week geblesseerd uitviel tegen Vitesse. Postema trainde deze week wel weer mee, maar de staf is zuinig op het talent uit eigen kweek.

,,Het is belangrijk dat we met jongens beginnen die 100 procent fit zijn’’, meent Buijs. Er rezen wat vraagtekens of Postema al echt klaar is voor het eredivisiewerk. ,,De feiten zijn heel simpel’’, zegt de trainer daarover.

,,Het ventje is vorige week net 18 jaar geworden. Het is een enorm talentvolle jongen. Door Benschop te laten gaan hebben we bewust een situatie gecreëerd waarin hij veel minuten kan gaan maken. Dat past ook bij het individuele plan dat we met Postema hebben, maar het kan wel de ene keer een basisplaats zijn en de andere keer een invalbeurt. Speelminuten komen zijn ontwikkeling ten goede."

'Het zit niet tussen zijn oren'

Een eerste doelpunt kan Postema ook over een drempel helpen. ,,Dat is natuurlijk altijd lekker’’, weet Buijs. ,,Maar ik heb niet het gevoel dat hij eronder gebukt gaat dat hij nog niet heeft gescoord. Hij maakt een volwassen en ontspannen indruk op mij. Het zit niet tussen zijn oren. Het is gewoon mooi voor hem dat hij nu al ervaring op kan doen op dit niveau. Tegelijkertijd weet hij dat hij er nog niet is. Dat heeft hij wel ervaren. Dat is geen issue. We hebben alle vertrouwen in hem.’’

Op het basisdebuut van Redan na brengt Buijs tegen Sparta geen mutaties aan, al is Ajdin Hrustic vanwege een pijntje nog een vraagteken. Buijs zal de klus tegen de club waar hij zijn carrière afsloot niet onderschatten. Het is 10 jaar geleden dat FC Groningen voor het laatst won op het Kasteel. Het werd 2-4 dankzij een hattrick van Thomas Enevoldsen.

menu