Vrijbuiter Roy Eefting uit Grolloo doet mee aan WK baanwielrennen in Berlijn

Roy Eefting op de baan: ,,Mijn tactiek is wachten tot het niet meer kan en dan alle remmen los. Mijn explosiviteit is dan een wapen.'' Foto: Dick Soepenberg

Roy Eefting uit Grolloo staat de komende dagen twee keer aan de start van de WK baanwielrennen in Berlijn. Donderdag rijdt hij de scratch – het onderdeel waarop hij vorig jaar in Polen tweede werd – en vrijdag de puntenkoers.

Roy Eefting (30) houdt van zijn vrijheid en van de wielersport en geeft daar al jaren een mooie invulling aan. Zijn wegwedstrijden reed hij de afgelopen jaren in Scandinavische dienst bij Memil. Dit jaar komt hij uit voor de Maleisische formatie Team Sapura Cycling.

Voor zijn wedstrijdprogramma heeft het niet veel gevolgen, want ook bij Memil reed Eefting de afgelopen twee jaren voornamelijk in het Aziatische circuit. Hij pikte regelmatig zijn dagsuccessen mee, zoals vorig jaar met twee gewonnen etappes in de hoog aangeschreven Tour of Langkawi.

Avontuur en uitdaging

Het is een prima manier om zijn conditie op peil te houden richting de baanwedstrijden en Eefting houdt ook van het reizen. ,,Zo’n programma biedt je toch weer iets anders dan de nationale koersen die je door en door kent. En vergeet niet dat er ook in Azië hard wordt gereden. Het is voor mij het avontuur en de uitdaging speelt ook een rol.’’

Zoals hij in de zomer regelmatig door zijn Aziatische werkgever ingevlogen wordt voor wegwedstrijden aan de andere kant van de wereld, zo weten de bondscoaches Adriaan Helmantel en Fulco van Gulik Eefting ook te vinden als een renner wordt gezocht voor een toernooi. Jan Willem van Schip is de beoogde man voor het omnium en de koppelkoers op de Olympische Spelen van Tokio en Yoeri Havik zijn verwachte koppelgenoot, maar als de mannen niet kunnen, vindt men de Drent altijd bereid om af te reizen.

Sterretjes

Zo was Eefting de enige Nederlander die aanwezig was in Cambridge namens de KNWU. Hij werd er tweede op de scratch, waarmee hij zijn zilveren medaille van de WK in Pruszkow (Polen) van vorig jaar nog eens bevestigde. Op het omnium stond hij op driekwart van de onderdelen er goed voor tot hij sterretjes zag in de afsluitende puntenkoers.

,,Ik was in 2017 vijfde op de WK in Hongkong op het omnium. Dat was voor mij het hoogst haalbare, denk ik achteraf. Daarna heeft zich een ontwikkeling voorgedaan waarop het veel meer op lang en hard trappen aankomt. Jan Willem van Schip kan dat veel beter en ik begrijp ook dat ze voor hem medaillekansen zien in Tokio, bij dat podium kom ik niet in de buurt. De afsluitende puntenkoers is te belangrijk en dat is mijn onderdeel niet.”

Alle remmen los

Eefting is tevreden als hij als wisselgeld voor zijn flexibele inzetbaarheid de scratch mag rijden op de WK. Vorig jaar werd hij voor het eerst afgevaardigd op dit onderdeel en werd hij tweede. Nu droomt hij van goud. ,,Het zit er echt in en ik hoop dan ook dat het een keer lukt. Maar de scratch is ook een onderdeel waarop je met even goede benen en een verkeerde beslissing tiende kan worden. Mijn tactiek is wachten tot het niet meer kan en dan alle remmen los. Mijn explosiviteit is dan een wapen.”

De puntenkoers van een dag later is een mooie bonus voor hem. Toen de KNWU ging kijken wie buiten titelverdediger Jan Willem van Schip – die dit jaar overslaat – het onderdeel mocht rijden, kwam men opnieuw bij Eefting uit. Hoelang het avontuur nog duurt, weet hij niet. Maar zorgen over de toekomst kent hij evenmin. Na zijn wielercarrière gaat hij werken bij het JoyTime Outdoor Klimpark van zijn ouders in Grolloo.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
menu