Vrouwen acht naar Rio 2016

De Nederlandse vrouwen acht heeft zich dinsdag bij het olympisch kwalificatietoernooi (OKT) roeien in Luzern geplaatst voor Rio 2016. De ploeg van hoofdcoach Josy Verdonkschot eindigde in de finale op de tweede plek in een tijd van 6.04,24. Roemenië zegevierde in 6.02,56. Beide boten stelden het begeerde olympische ticket veilig. Nummer drie Australië (6.07,35) kon Oranje in de slotfase van de race niet echt bedreigen.

Aan de finale deden slechts vijf teams mee. Daardoor was er zondag in Luzern voor deze achten alleen een voorwedstrijd, die de indeling van de banen zou bepalen. In die race eindigde Oranje eveneens achter Roemenië op de tweede plek.

Eerder op dinsdag stelden ook Ilse Paulis en Maaike Head in de lichte dubbeltwee het olympische ticket veilig. Daardoor heeft de Nederlandse roeiploeg voor Rio 2016 de beschikking over minimaal zeven startbewijzen, waaronder ook de Holland Acht bij de mannen.

Herkansing

De vrouwen acht van Oranje eindigde vorig jaar bij de WK in Frankrijk op de zesde en laatste plaats in de eindstrijd. De eerste vijf boten kwalificeerden zich direct voor Rio 2016, de andere teams kregen bij het OKT in Luzern een herkansing. Met de zesde WK-plek voldeed de Nederlandse boot al wel aan de olympische norm van sportkoepel NOC*NSF.

De Nederlandse ploeg bestond in Luzern uit Wianka van Dorp, Sophie Souwer, Lies Rustenburg, José van Veen, Ellen Hogerwerf, Claudia Belderbos, Monica Lanz, Olivia van Rooijen en stuurvrouw Ae-Ri Noort. Alleen Belderbos behoorde tot het team dat bij Londen 2012 olympisch brons behaalde. Dat was de enige medaille voor de Nederlandse roeiploeg bij de Olympische Spelen in Engeland.

Goud

De vrouwen acht veroverde eerder dit seizoen al goud bij de eerste wereldbeker in Varese en zilver bij de EK in Brandenburg.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.