WADA aangevallen door Russische hackers

Russische cyberspionnen hebben het internationale dopingagentschap WADA aangevallen. Ze drongen door tot de systemen via een account dat was aangemaakt voor de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. De aanvallers zagen gegevens van sporters, waaronder vertrouwelijke medische gegevens.

De hackers ontdekten onder meer welke atleten om medische redenen toestemming hadden gekregen om verboden middelen te gebruiken. Een deel daarvan hebben de hackers naar buiten gebracht.

De WADA bevestigde de aanval dinsdag op de website. Volgens de waakhond zijn er geen aanwijzingen dat andere gegevens in handen van de hackers zijn gevallen. ,,Laat het duidelijk zijn dat deze criminele daden erg schadelijk zijn voor de pogingen om Rusland weer te vertrouwen'', zei WADA-baas Olivier Niggli.

Vorige maand bleek al dat het WADA-account van de Russische atlete Joelia Stepanova was gehackt. De aanvallers probeerden waarschijnlijk haar verblijfplaats te achterhalen. Stepanova is een klokkenluider die de grootschalige doping in de Russische sport naar buiten bracht. Vanwege het dopingsysteem werd Rusland deels geweerd van de Olympische Spelen en volledig buitengesloten van de Paralympische Spelen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.