WK 2018 - Wedstrijd van de dag: Rusland - Saoedi-Arabië

Het WK voetbal begint donderdag. Dagblad van het Noorden kiest gedurende het toernooi elke dag een duel als Wedstrijd van de dag. Redacteur Henk Mulder neemt de wetenswaardigheden van beide ploegen onder de loep. Spelers, coaches, kansen en mogelijkheden.

Donderdag is de openingswedstrijd in Moskou tussen het gastland Rusland en Saoedi-Arabië. Twee teams die bepaald niet tot de favorieten voor de titel behoren.

De voorbereiding van de Russen was niet bijster hoopgevend, de Saoedi’s deden het in een oefenduel met regerend wereldkampioen Duitsland weliswaar verrassend goed (2-1 nederlaag), maar zijn internationaal te onervaren om voor grote sensaties te zorgen.

Johan Stobbe voorspelt: Wie wint de eerste wedstrijd van het WK? De glazen bol weet het antwoord
Lees verder

Mentale instelling is valkuil voor Rusland

Rusland heeft heel goede voetballers. De valkuil van de ploeg is als zo vaak de mentale instelling. Het niet genoeg geloven in zichzelf.

De kwaliteit zit in de aanval. Fjodor Smolov, ex-Feyenoord en nu FK Krasnodar, moet samen met Alexander Kokorin (Zenith St. Petersburg) voor de doelpunten zorgen. Beide technisch onderlegde spelers hebben echter nog wel eens moeite op de juiste momenten genadeloos toe te slaan.

Smolov is in het populaire spel FIFA 18 een van de beste spitsen. Samen met Kokorin haalde hij daarin Team of the season, de beste elf spelers in de Russische competitie.

Wankel achterin

Op wie tevens gelet moet worden is linker middenvelder Oleg Shatov, eveneens van FK Krasnodar, de club waar ook oud-FC Groninger Andres Granqvist onder contract staat. Shatov moet voor de aanvoer naar de spitsen zorgen.

Achterin is het een wankele toestand, al is Igor Akinfeev een bovengemiddeld goede keeper. Voor hem moet de oude (op 20 juni wordt hij 36 jaar) en trage Alexei Berezutski de boel bij elkaar zien te houden. Dat wordt tijdens dit toernooi nog een hele klus. En zal bij bondscoach Stanislav Cherchesov, de sympathieke oud-keeper, voor de nodige hoofdbrekens zorgen.

Oppassen voor de gevaarlijke outsider Saoedi-Arabië

Saoedi-Arabië is een volslagen onbekende ploeg. Van het toernooi in 1994 in de Verenigde Staten weten we nog dat daar ook het gevaar in schuilt. Destijds verslikte het Nederlands elftal zich in Washington bijna in de Arabieren.

Door Fuad Amin leidde de outsider bij rust met 1-0. Wim Jonk maakte in de tweede helft gelijk en en late goal (86ste minuut) van Gaston Taument voorkwam een beschamend gelijkspel, Oranje won met 2-1.

WK voetbal 2018: Bekijk hier het volledige speelschema en live statistieken tijdens elke wedstrijd
Lees verder

België struikelde wel over de Saoedi’s, door een magistraal doelpunt van Said Al Owayran. De geschiedenis leert dus: oppassen!

Alle spelers in de selectie spelen in eigen land, omdat er geld zat is in het in de aardolie zwemmende koninkrijk. Niemand hoeft zo nodig naar het buitenland. Daar zit ook de beperking van de ploeg, want er is geen speler die ervaring in een grote competitie heeft. Hooguit spelen ze bij hun eigen club met een oude Europese vedette die nog wat extra centen komt halen in het Midden-Oosten.

Coach volgde Bert van Marwijk op

Saoedi-Arabië staat onder leiding van de Argentijnse coach Juan Antonio Pizzi, de opvolger van Bert van Marwijk. Van Marwijk loodste samen met zijn schoonzoon Mark van Bommel het land naar de eindronde, maar kreeg ruzie met de bond.

In Saoedi-Arabië maken prinsen de dienst uit en die vertonen vaak de meest bizarre kunsten. Daar werd ook Van Marwijk het slachtoffer van.

Van de spelers vallen er drie op, twee handige middenvelders en een pittige spits. Abdullah Ateef van de club Al Hillal is verdedigende middenvelder en de strateeg van de ploeg. Aan de rechterkant van het middenveld valt Abdulrahman Al Ghamdi op en links voorin Mansour Harbi, een aanvaller met snelheid.

Winst Rusland ligt voor de hand

De kansen in het openingsduel? Het thuisland is natuurlijk in het voordeel en heeft grotere intrinsieke kwaliteiten. Op basis daarvan ligt een overwinning van Rusland voor de hand.

De mogelijkheden van de Saoedi’s, duidelijk de underdogs in het treffen, liggen in de verrassing. Als het hen lukt net als Owayran na vijf minuten tegen de Belgen in 1994 te scoren en de leiding te nemen, dan zou het best eens zo kunnen zijn dat de Russen ten onder gaan aan hun eigen nervositeit niet het lachertje van het land te worden. Want dan wordt Vladimir Poetin boos en dat is niet best.

Onze voorspelling is toch: een kleine zege van Rusland.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.