WK-bid: KNVB schakelt externe accountant in

Voetbalbond KNVB laat ook nog een externe accountant onderzoek doen naar het in opspraak gekomen HollandBelgiumBid. De bond heeft in het eigen onderzoek naar het bid om het WK van 2018 naar Nederland en België te halen geen overtredingen geconstateerd. ,,Vanwege de volledigheid en zorgvuldigheid laat de KNVB de genomen stappen toetsen door een extern accountantskantoor'', meldde de bond dinsdag.

Aanleiding voor de onderzoeken is het artikel uit de Volkskrant van 12 december, waarin stond dat het biedingsteam in 2009 een bedrag van 10.000 euro zou hebben betaald aan een Afrikaanse stemmenronselaar. Hiermee zouden de regels van de wereldbond FIFA zijn overtreden. De KNVB verwacht dat de onafhankelijke rapportage in het eerste kwartaal van 2016 zal zijn afgerond.

De KNVB meldt dat alle beschikbare documenten boven tafel zijn gehaald en nader bestudeerd door juristen en controllers van de bond. ,,Op basis van deze feitenreconstructie zijn er vooralsnog geen overtredingen geconstateerd.'' Om het beeld compleet te krijgen is de KNVB nog in afwachting van informatie van de Belgische bond KBVB. Verder zal de KNVB zich wenden tot de ethische commissie van de FIFA, die het HollandBelgiumBid eerder als ,,brandschoon'' beoordeelde.

Nederland en België hadden destijds ongeveer 10 miljoen euro beschikbaar om het WK-bid uit te dragen. De voetbaliconen Johan Cruijff en Ruud Gullit maakten deel uit van de promotiecampagne. Het bid kreeg echter in 2010 te weinig steun bij de verkiezing. De eindronde van 2018 werd in 2010 toegewezen aan Rusland.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.