WK-wedstrijd van de dag: Kroatië-Engeland

Dagblad van het Noorden kiest gedurende het WK elke dag een duel uit als ‘Wedstrijd van de dag’. Redacteur Henk Mulder neemt de wetenswaardigheden van beide ploegen onder de loep. Spelers, coaches, kansen en mogelijkheden.

Precies twintig jaar geleden, het was net na het uiteenvallen van Joegoslavië, bereikte Kroatië de laatste vier van het WK in Frankrijk.

 Het was een buitengewoon getalenteerde ploeg met spelers als Davor Suker, Zvonimir Boban, Robert Prosinecki, Robert Jarni en Slaven Bilic en gecoacht door Miroslav Blazevic. De Kroaten werden sensationeel derde door in de troostfinale Nederland te verslaan.

Strafschoppen doen Engeland in 1990 de das om

Acht jaar eerder, in 1990 in Italië, bereikte Engeland voor het laatst de halve finale. Het verloor daarin van Duitsland, dat de strafschoppenserie beter nam. Menig voetballiefhebber kan zich nog herinneren hoe Paul Gascoigne de tranen in de ogen sprongen nadat hij een gele kaart had gekregen die inhield dat hij een eventuele finale zou moeten missen.

De Engelsen eindigden tenslotte als vierde, door in het duel om de derde plaats met 2-1 van gastland Italië te verliezen.

Deze twee landen staan nu tegenover elkaar en dus gaat een van beide deze keer de finale halen. Voor Engeland zou dat de tweede keer zijn, na het veroveren van de wereldtitel in 1966.

Kroaten hebben al twee verlengingen achter de kiezen

Maar ze zijn nog lang niet klaar met de Kroaten, al heeft de equipe van bondscoach Gareth Southgate wel de beste papieren. Dat heeft niet eens zozeer met voetbalkwaliteiten te maken als met het verloop gedurende het toernooi.

Engeland speelde in de achtste finale een verlenging, tegen Colombia.Kroatië daarentegen heeft er twee achter de kiezen, eerst in de achtste finale tegen Denemarken en afgelopen zaterdag in de kwartfinale nog eens tegen de Russen. Plus twee strafschoppenseries.

Aan het eind van de slijtageslag tegen Rusland werd duidelijk dat de Kroaten op hun laatste benen liepen. In hoeverre zijn ze voldoende hersteld om tegen Engeland hun kwaliteiten nog een keer tot bloei te laten komen? Bovendien spelen er ook nog randzaken mee, zoals het gedrag van centrumverdediger Domagoj Vida.

Politiek speelt mee bij Kroaten

Na het duel tegen de Russen liet hij zich samen met een lid van de staf in de kleedkamer helemaal gaan. En weer speelde bij een Balkanvoetballer de politiek mee. Zoals Servië Rusland steunt en andersom, zo steunt Kroatië Oekraïne en andersom.

Vida zong op social media pro-Oekraïense liedjes. De Kroaat zelf noemde het ‘onschuldig’, alleen gedaan omdat hij in het land vier jaar voor Dinamo Kiev heeft gespeeld. De FIFA gaf Vida een officiële waarschuwing. Het hele gedoe leidt af van waar het om gaat: de finale bereiken ten koste van Engeland.

Er zijn wel wat meer zorgen. Na de groepsfase speelde Kroatië eigenlijk geen enkele goede wedstrijd meer. Het eerder zo soepel lopende spel stokte en daar liggen ook de mogelijkheden voor Engeland, dat zelf ook niet zo’n virtuoze indruk maakt.

Southgate moet even afwachten hoe het met de kuitblessure van verdediger John Stones loopt. En de coach rekent in de halve finale uiteraard op de doelgerichtheid van aanvoerder Harry Kane. Die zal de Kroaten pijn moeten doen.

Verdediging met Pickford als uitmuntende doelman

Kane is de enige aanvaller bij de Britten die vorm heeft meegebracht naar het WK. Raheem Stirling is wel bezig, maar een beetje rommelig. Delle Alli draait bepaald vierkant.

Sterk zijn wel middenvelder Jordan Henderson en centrale verdediger Harry Maguire. Maguire is zowel verdedigend als aanvallend (corners, vrije trappen) kopsterk en een onverzettelijk blok beton. Engeland heeft daarbij in Jordan Pickford van Everton een uitmuntende doelman.

De laatste keren dat Engeland de Kroaten in belangrijke wedstrijden trof was (2008 en 2009) in de kwalificatie voor het WK in Zuid-Afrika. En dat werden klinkende overwinningen voor de ‘Three Lions’, een mooi statistisch ruggensteuntje dus. In Zagreb werd het 1-4, in Londen 5-1.

Onze prognose: Engeland gaat naar de finale. Op basis van de fitheid van de selectie en op basis van het feit dat de slagvaardigste spits van het toernooi in het elftal speelt: Harry Kane.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.