WK-wedstrijd van de dag: Rusland-Kroatië

Dagblad van het Noorden kiest gedurende het WK elke dag een duel uit als ‘Wedstrijd van de dag’. Redacteur Henk Mulder neemt de wetenswaardigheden van beide ploegen onder de loep. Spelers, coaches, kansen en mogelijkheden.

In het ‘gemakkelijke’ deel van het speelschema ligt de weg naar de finale open voor landen die vooraf zeker niet tot de titelpretendenten werden gerekend. Daar horen Rusland en Kroatië absoluut bij en toch wordt een van de twee in ieder geval vierde op dit toernooi, of meer.

Abominabele voorbereiding

De Russen zijn helemaal tot leven gekomen na een abominabele voorbereiding. Bondscoach Stanislav Cherchesov, oud-keeper van onder meer Dynamo Dresden, had het er maar moeilijk mee. Er werd door de Russische supporters, president Vladimir Poetin voorop, veel verwacht. De twijfel sloeg toe, maar een daverende 5-0 in de openingswedstrijd tegen Saoedi-Arabië deed het gemoed in het reusachtige land omslaan.

Er heerste onmiddellijk WK-koorts in Moskou en wijde omstreken. Door een 3-1 zege op Egypte steeg die nog verder. Een beetje vergeten werd dat de verslagen tegenstanders kwaliteitsarm waren. En dus zakte de koorts weer toen de laatste groepswedstrijd tegen Uruguay kansloos met 3-0 verloren ging.

Doelman was de grote held

De tweede plaats in de groep betekende een achtste finale tegen een van de gedoodverfde favorieten, Spanje. Ondanks een 1-0 achterstand beten de Russen zich vast in de verder besluiteloos rondtikkende Spanjaarden, die vervolgens tegen de lamp liepen. Artem Dzyuba benutte een strafschop, de Russen knokten zich via de verlenging naar een strafschoppenserie en sloten die winnend af. Grote held werd de ervaren doelman Igor Akinfeev, de aanvoerder, door twee Spaanse penalty’s te stoppen.

En zo staat niet Spanje, maar Rusland in de kwartfinale tegenover Kroatië. Cherchesov kan eigenlijk al niet meer stuk en bepaald kansloos is zijn ploeg tegen de ‘baltovenaars van de Balkan’ niet.

Rusland is een hechte vechtmachine geworden, die goed kan verdedigen, een uitstekende keeper heeft en af en toe in de counter gevaarlijk is. Prima wapens tegen de Kroaten. In de laatste wedstrijd verving op de linker verdedigingspositie de geboren Braziliaan Mario Fernandes de geschorste Igor Smolnikov. Fernandes deed dat zo goed dat Cherchesov hem waarschijnlijk laat staan. Oudgediende in het centrum Sergej Ignashevich krijgt deze wedstrijd een kolfje naar zijn hand met het tegenspel bieden aan Mario Mandzukic.

Gevaar op het middenveld

Waar voor Rusland het grootste gevaar dreigt is het middenveld. Daar zou het duo Luka Modric-Ivan Rakitic, gesteund door Marcelo Brozovic, wel eens de overhand kunnen krijgen. Lukt hen dat, dan komen er geheid problemen voor de Russen. In dat geval namelijk kunnen de buitenspelers Ivan Perisic en vooral Ante Rebic aan het werk worden gezet. Op die manier begon Kroatië uitstekend aan het toernooi, maar zakte daarna toch wat weg. Met als gevolg de ontzettend moeizame overwinning via strafschoppen tegen Denemarken.

Vindt Kroatië de vorm terug? Dat is de vraag. Mocht dat het geval zijn, dan moet gevreesd worden voor Rusland. Zijn de Russen in staat om de Kroatische motor aan het haperen te krijgen of überhaupt niet aan de gang te laten komen? Dan liggen er mogelijkheden om voor een volgende verrassing te zorgen.

Niemand had Rusland op de radar voor de laatste vier, op een paar Russische rasoptimisten na dan. Maar nu ze zo ver zijn gekomen konden ze wel eens de geest krijgen. Op papier is Kroatië beter, heeft de betere spelers. De objectieve liefhebber zal liever de Kroaten zien doorstoten dan de Russen. Garanties zijn er echter niet. Ook dit kan nog een ‘heet’ duel worden. Sensationeel en grandioos voetbal hoeven we niet te verwachten. Het zal meer een tactisch spelletje van afwachten en plotseling toeslaan worden.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.