De nieuwe trainer Ron Jans wijst zijn spelers op de eerste training de weg.

Waarom Ron Jans zich in zijn eerste weken bij FC Twente meer scout dan trainer voelde

De nieuwe trainer Ron Jans wijst zijn spelers op de eerste training de weg. Foto: BSR Agency

Het bouwen komt straks wel, als het materiaal er is. Voor Ron Jans staat de eerste periode bij FC Twente vooral in het teken van de kennismaking. Gisteren stond de nieuwe trainer voor het eerst op het veld in Hengelo.

De liefhebber van de symboliek vol tragiek zal er iets onheilspellends in hebben gezien. Eerst begon het hard te waaien en te regenen op de eerste afspraak van het seizoen bij FC Twente, iets later loeide ook nog eens het luchtalarm, alsof er een kwade boodschap werd aangekondigd. „Of ik ooit wel eens met zo weinig spelers aan een voorbereiding ben begonnen?” De nieuwe trainer Ron Jans moest er even over nadenken. „Ik denk dat ze daar bij Twente meer ervaring mee hebben dan ik.”

Twintig spelers stonden er op het veld om precies te zijn. En vier daarvan droegen keepershandschoenen. Verdwenen zijn de bekende gezichten van Peet Bijen, Haris Vuckic en Aitor Cantalapiedra. Veertien spelers zijn er tot dusverre vertrokken. En daarvoor is nog bijna niets in de plaats gekomen. De schaarste bij de aftrap werd vooral duidelijk toen Jans de groep opdeelde voor een partijtje acht tegen acht. „Normaal train je vanuit posities, maar nu hadden we bijvoorbeeld nog geen rechtsbenige verdediger en maar twee aanvallers.”  

Jans moet zich op zijn eerste dag op het veld de man hebben gevoeld die net is verhuisd. Blij met de woning, maar om hem heen staan de dozen nog ingepakt. Uit de kraan komt koud water, de elektriciteit is niet aangesloten en het ontbreekt aan van alles en nog wat om het een beetje aantrekkelijk te maken. Toch was de glimlach niet van zijn gezicht te krijgen.

„Als je maanden lang niet hebt mogen trainen dan is dit heerlijk. Een nieuwe club, nieuwe spelers, ik heb genoten.” En Jans zou Jans niet zijn als hij niet iets positiefs weet te halen uit de start. „Dit is een geweldig moment om de jeugd aandacht te geven, dat maakt deze eerste twee weken speciaal.”

Meer scout dan trainer

Straks, als de echte voorbereiding begint op 27 juli moet de selectie al een klein beetje in de steigers staan. „Ik ben tevreden als er dan al wat meer spelers zijn aangesloten, maar ook dan zullen we nog niet compleet zijn”, zegt Jans.

„Ik heb me de afgelopen weken voor 75 procent een scout gevoeld. Ik denk dat ik al z’n zes middagen met Jan Streuer (de technisch directeur, red.) heb gezeten. Uit de scouting en ons netwerk hadden we zo’n 150 spelers. Dat aantal hebben we teruggebracht tot twee spelers per positie. Maar het gaat allemaal niet zo snel.” De enige die de club heeft aangetrokken sinds zijn presentatie is Gijs Smal, die is overgekomen van Volendam.

De voornaamste reden dat opties vervallen: de financiën. „Het moet bij de spelers nog landen dat de tijden zijn veranderd door corona”, aldus Jans. „De spelers beseffen het wel, totdat ze zelf aan de beurt zijn, dan blijkt het toch wat lastiger te zijn om het te accepteren. En misschien werkt het bij Twente wel dubbelop, omdat hier in het verleden hele goede salarissen zijn betaald. Het is ons inmiddels wel duidelijk geworden dat we toch meer huurspelers krijgen dan we eigenlijk zouden willen. Maar we willen kwaliteit. Dat staat bovenaan.”

Rust in de tent

Zoals altijd is de uitdaging groot en de situatie complex in Enschede.  „Uiteindelijk gaat het hier omhoog”, zegt Jans. „We vliegen er gewoon in. Het gaat niet makkelijk worden, dat beseft een ieder. Maar we gaan er alles aan doen om de selectie op peil te krijgen en de club in rustiger vaarwater te krijgen. Het was hier de laatste jaren een komen en gaan van mensen, dat moet een keer ophouden.”

menu