Weening pakt eindzege in Noorwegen

Wielrenner Pieter Weening heeft de Ronde van Noorwegen gewonnen. De renner van Roompot - Oranje Peloton behield in de vijfde en laatste etappe ternauwernood zijn leidende positie in het algemeen klassement. De slotrit naar Sarpsborg werd zondag gewonnen door Edvald Boasson Hagen, die net te weinig voorsprong had om Weening af te troeven.

Weening legde de basis voor zijn zege in de tweede etappe, waarin hij een voorsprong van 46 seconden pakte op een groepje achtervolgers. Met name Sondre Holst Enger en Boasson Hagen wisten nog wat van die marge af te snoepen in de dagen daarna, maar het was niet voldoende om de Nederlander te bedreigen. In de slotrit was Hagen echter dichtbij; hij kwam uiteindelijk 23 seconden tekort.

,,Het werd nog even spannend toen Hagen in de finale alleen in de aanval ging. Maar gelukkig had ik voldoende over om het verschil niet te veel te laten oplopen'', zei Weening, die dit jaar voor het eerst uitkomt voor de volledig Nederlandse equipe. ,,Ik had hier vooral te maken met veel Noorse concurrentie, die mannen kunnen altijd iets extra’s in hun thuisland. Maar dit soort rondjes heeft mij altijd goed gelegen. Het is vooral mooi dat dit het team weer een boost geeft. Die jonge mannen zijn echt boven zichzelf uitgestegen.''

Het is na de zege van Jesper Asselman in de Ronde van Drenthe en de etappewinst van Weening de derde keer dat de Nederlandse pro-continentale ploeg feest mag vieren dit seizoen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.