Weer een voetbalcompetitie achter de decoder weg

Ziggo Sport is een maand in de lucht en deelt nu al gevoelige klappen uit. Naast het Spaanse voetbal heeft de zender ook de felbegeerde Premier League in handen gekregen, werd donderdag bekend. Daarmee wordt weer een voetbalcompetitie van achter de decoder weggetrokken en ‘gratis weggegeven’.

,,Ziggo Sport wordt een conglomeraat en ik heb niet het idee dat de honger is gestild," aldus Jack van Gelder over zijn nieuwe werkgever. De voormalig NOS-coryfee benadrukt dat hij bij het tekenen van zijn contract nog ‘totaal van niets wist’ over de mogelijke komst van het Premier League-voetbal.

De live uitzendrechten van de Engelse competitie liggen nu nog bij betaalkanaal FOX Sports, maar zijn vanaf volgend jaar augustus drie jaar lang in handen van de kabelreus. ,,Met ook het Spaanse voetbal bouwt Ziggo straks het hele weekend dicht."

Twee van de drie
Als je voetbalpakketten op volgorde van gewildheid sorteert, staat de Eredivisie op 1 (nu live op FOX en in samenvattingen bij de NOS) en staan de Engelse en Spaanse competities op 2 en 3. ,,Twee uit die top 3 zijn dus van ons," zegt CEO Baptiste Koopmans van Ziggo trots. ,,De aankoop van deze rechten geeft aan hoe serieus we zijn in het tevreden houden van onze klanten. Zij stelden de afgelopen tijd vooral de vraag of we op den duur niet toch stiekem geld vragen voor ons sportaanbod. Ik herhaal het nog eens duidelijk: het is gratis en het blijft gratis."

‘Gratis’ tussen aanhalingstekens. Ziggo Sport, dat op 12 november werd gelanceerd, is er exclusief voor de 4 miljoen klanten van het kabelbedrijf. Het is een soort ‘best of’-selectie van Ziggo’s volledige sportaanbod (waaronder Formule 1, golf, hockey, basketbal). Wie álles wil, moet abonnee worden van Ziggo Sport Totaal.

Betaalmodel
Het is in een notendop het betaalmodel: niet-Ziggoklanten die toch Van Gelders sporttalkshow Peptalk en het neusje van de zalm uit bijvoorbeeld het Premier League-voetbal live wil zien, moeten overstappen naar de Ziggo. Ziggo Sport moet vervolgens smaken naar een abonnement op de ‘Totaal’-variant.

Ziggo Sport kwam heel aardig uit de startblokken. Zo trok ‘El Clásico’, de wedstrijd tussen Real Madrid en FC Barcelona, onlangs ruim 400.000 kijkers en de laatste F1-race van 2015 trok zondag 381.000 kijkers. Heel behoorlijk, menen experts.

Decoderslot
Meer voetbal zat voorheen achter het decoderslot, maar is nu of straks gratis te zien. Een van de redenen is dat we het live tv-kijken steeds vaker inruilen voor ‘video on demand’ waar programma’s, series en films niet meer gekoppeld zijn aan uitzendtijden. Belangrijke voetbalwedstrijden zijn nog bij uitstek evenementen die de massa live ‘moet’ zien. Ze zijn volgens deskundigen van steeds groter belang voor het in leven houden van zenders.

Ruud de Langen van het mediabureau Mindshare: ,,Veel sporten worden ook doodgemaakt achter zo’n decoder. Men heeft er vaak het geld niet meer voor over. Sportrechten kosten dan veel en leveren te weinig op. Bij het ‘gratis’ Ziggo Sport zie je dat we ineens naar de Spaanse competitie kijken."

FOX Sports
FOX biecht op te balen van het kwijtraken van de Premier League. ,,We waren er graag mee doorgegaan, maar tegen gezonde, verantwoorde voorwaarden", zegt een woordvoerder. ,,We hebben onze maximale mogelijkheden gepakt om door te gaan, maar Ziggo heeft hier meer voor over. En we hebben de komende 10 jaar de rechten die er écht toe doen: Eredivisie, de KNVB Beker, Jupiler League."

De Langen, verantwoordelijk voor het inkopen van advertenties, ziet het minder zonnig in voor FOX, dat de laatste tijd wel meer buitenlands voetbal kwijtraakte. ,,Als je nog wilt groeien in abonnees, moet je niet alleen hangen aan de Eredivisie. Ze zijn in een vacuüm geraakt."

De grote spelers

Fox Sports
Eigendom van Rupert Murdoch, sinds een paar jaar actief in Nederland. Kocht allereerst de Nederlandse live voetbalrechten. Het toenmalige Eredivisie live werd omgedoopt tot Fos Sports Eredivisie.

Ziggo Sport
Sinds 2014 is Ziggo eigendom van het Amerikaanse Liberty Global, dat Ziggo samenvoegde met collega-kabelaar UPC. In de strijd om de kijker ontfermt Ziggo zich over de voetbalrechten. Betaalzender Sport1 is opgegaan in Ziggo Sport.

Eurosport
Sinds 2014 is het Amerikaanse Discovery meerderheidsaandeelhouder van Eurosport, en dat is te merken. De zender kocht eerder onder meer de rechten van de Olympische Spelen, en zendt sinds de zomer ook de Franse en Italiaanse voetbalcompetities uit.

TEKST GUDO TIENHOOVEN
FOTO AP

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.