Weertman zwemt naar goud in open water

Ferry Weertman heeft dinsdag voor de kust van de Copacabana de olympische titel in het open water veroverd. De 24-jarige zwemmer tikte na een race over 10 kilometer door de Braziliaanse zee als eerste aan. Een dag eerder had Sharon van Rouwendaal al goud gepakt in de vrouwenwedstrijd.

Aanvankelijk leek de Nederlander zilver te bemachtigen, achter de Griek Spiros Gianniotis. Na enig beraad werd Weertman echter alsnog als winnaar aangewezen. De onzekerheid duurde verscheidene minuten. Uiteindelijk kregen de nummers een en twee dezelfde tijd achter hun naam, maar werd de Nederlander op basis van de fotofinish alsnog als winnaar aangewezen. Op tv-beelden was ook te zien dat de Nederlander eerder aantikte.

Weertman prolongeerde eerder dit jaar bij de EK in Hoorn de Europese titel openwaterzwemmen, die hij in 2014 voor het eerst had veroverd in Berlijn. Bij de WK van vorig jaar in Kazan pakte hij zilver op de 10 kilometer. De zwemmer uit Naarden bezorgde Nederland dinsdag de twaalfde medaille op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro, waarvan de zevende gouden.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.