Ze heeft hem haast voor het grijpen, de wereldtitel 2000 meter ergometerroeien. Met nog 300 meter te gaan stort de Groningse Sophie Souwer echter in en wordt ze virtueel voorbij geroeid door de Amerikaanse Kirsten Kline. Voor Souwer rest alleen het zilver.

De pittoreske patio nodigt uit voor een gezellig Italiaans familiediner. In plaats van de langgerekte tafel staat er slechts één roei-ergometer, verbonden met een kabel aan een computer. Sophie Souwer zal er dadelijk op plaatsnemen voor haar deelname aan de 2021 World Rowing Indoor Championships. Zij heeft er voor gekozen om dit thuis bij haar Italiaanse vriend Martino Goretti in Pusanio te doen. Souwer is net terug van een trainingskamp in Spanje met het Nederlandse roeiteam, waar ze de laatste periode veel in de skiff heeft getraind en daarnaast de ruimte kreeg om zich voor te bereiden op het WK ergometerroeien.

Dopingcontroleur

Ook haar tegenstanders in de rest van de wereld doen aan dit WK mee vanuit huis of een sportzaal. Slechts een handvol toeschouwers waaronder haar vriend en de dopingcontroleur bij wie ze na afloop haar plas mag inleveren zijn in Pusanio de toeschouwers. De Gyas-roeister oogt meer gespannen dan bij een ‘normale’ roeiwedstrijd als zij op de ergometer gaat zitten. ,,Dat voelde ik zelf niet zo. Ik had het gevoel dat ik de spanning onder controle had’’, zegt de Groningse na afloop.

Souwer opent de race in een heel hoog tempo van ruim vijftig halen per minuut en ook tijdens de wedstrijd blijft ze dicht in de buurt van veertig halen per minuut. De Groningse had tijdens kwalificatie vorig jaar de snelste tijd neergezet van de deelnemers aan dit WK en dat maakt haar favoriet, samen met de Amerikaanse Kirsten Kline en de Canadese Marilou Duvernay-Tardif.

De kracht is weg

Met haar hoge tempo blijft Souwer comfortabel aan de leiding. Alleen Kline kan met een lager tempo de Groningse volgen, maar lijkt geen grote bedreiging, tot 300 meter voor de finish. Souwer stort volledig in. De kracht is weg, de roeihalen worden korter en met nog 100 meter te gaan neemt de Amerikaanse de leiding over en wint daarmee de titel. Het zilver is voor Souwer.

,,Tot de 1700 meter ging het volgens plan. Vanaf dat moment kreeg ik geen zuurstof meer en dan is 300 meter lang. De eerste plaats was voor mij. Het is jammer dat mijn racetactiek niet is uitgekomen en dan zo hard te vallen’’, aldus de teleurgestelde Souwer, die zich nu weer volledig kan focussen op de Europese kampioenschappen roeien op het water.

Nationale selectie

De Gyas-roeister zat sinds 2017 in de Nederlandse dubbelvier, waarmee zij in het eerste jaar wereldkampioen werd en twee maal brons won op een WK. Haar plek in de dubbelvier is ze kwijt doordat ze vorig jaar vanwege haar werk tijdelijk naar Zwitserland verhuisde. Deze maand gaat ze terug naar Nederland om weer volop mee te trainen met de nationale selectie.

Op de Europese kampioenschappen in april start zij in de skiff, maar het einddoel moet voor haar de Olympische Spelen van Tokio worden. Of ze daar in de eenzitter zal starten, is nog afwachten. ,,Ik heb met Josy (Verdonkschot, de bondscoach; red.) afgesproken dat ik me niet volledig focus op de skiff en na de EK beschikbaar ben voor eventueel een andere boot. Als er dingen gaan veranderen, dan zien we dat dan wel weer, maar ik wil op de Olympische Spelen starten.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport