Wereldtitel ploegentijdrit voor Boels-Dolmans

De Nederlandse wielerploeg Boels-Dolmans heeft zondag in Doha met overmacht de wereldtitel ploegentijdrit bij de vrouwen veroverd. Het team met de Nederlandse rensters Ellen van Dijk en Chantal Blaak, was de snelste in een race tegen de klok over 40 kilometer. Titelverdediger Canyon SRAM Racing uit Duitsland moest 48 seconden toegeven en pakte het zilver. Het brons was voor het eveneens Duitse Cervélo-Bigla, dat een kleine twee minuten toegaf op de winnaars.

De winnende ploeg bestond verder uit de Canadese Karol-Ann Canuel, de Britse Elizabeth Deignan, de Luxemburgse Christine Majerus en de Amerikaanse Evelyn Stevens. Boels-Dolmans realiseerde een tijd van 48.41, wat een gemiddelde van 49,288 kilometer per uur betekende. Alleen bij het eerste meetpunt was Canyon nog sneller.

Van Dijk veroverde de ploegtitel op de tijdrit al twee keer eerder, in 2012 en 2013 was ze ook al de beste met Specialized-lululemon. Met diezelfde ploeg pakte Blaak in 2014 de titel. ,,We zijn zeker niet bewust wat langzamer gestart. Ik wist ook niet dat Canyon bij dat eerste punt nog sneller was want mijn radio werkte niet'', vertelde Blaak naderhand bij de NOS. De winnares van de editie van dit jaar van de Holland Ladies Tour had zich met haar teamgenoten terdege voorbereid. ,,Voor de ploeg was dit het hoofddoel van dit jaar. We kunnen nog zo veel winnen, maar hier ging het om.''

Technische opening

Blaak wist dat na de technische opening een gedeelte volgde met lange rechte stukken. ,,Daar hebben we onze winst gepakt. Wij zijn net zes snelle motoren.''

De Nederlandse ploeg Rabobank-Liv, vorig jaar derde, deed niet mee om de prijzen. Na een val van Anouska Koster had het team nog maar drie rensters, er zijn er vier nodig om een tijd neer te zetten. Koster stapte nog op de fiets en zorgde ervoor dat de ploeg, waarin ook olympisch kampioene Anna van der Breggen een plaatsje had, alsnog als achtste en laatste werd geklasseerd op iets meer dan zes minuten van Boels. De Nederlands kampioene hield geen ernstige schade over aan haar spectaculaire val.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.