Wie kan wereldkampioen Marc Márquez in Assen van zijn derde MotoGP-zege afhouden?

Na zeven races heeft regerend wereldkampioen Marc Márquez een voorsprong van 37 punten opgebouwd ten opzichte van zijn concurrenten. Wie gaat de 26-jarige Spanjaard in Assen van zijn derde MotoGP-zege op het Drentse asfalt afhouden?

De laatste TT staat velen nog helder op het netvlies. Met meer dan honderd inhaalacties was het een van de meest meeslepende MotoGP-races van de laatste jaren. Sommigen menen zelfs dat het de mooiste TT ooit was. Marc Márquez hield de zenuwen het best in bedwang en kroonde zich tot winnaar van het spektakelstuk.

Ook dit seizoen staat er geen maat op de topcoureur uit Catalonië. Tijdens de derde race in Texas schoof hij een keer vanuit leidende positie van de baan, maar afgezien van die misser rijdt Márquez al twaalf races achtereen bij de top twee.

Sinds de MotoGP dit seizoen voet zette aan Europese wal ging hij drie keer met de overwinning aan de haal (Jerez, Le Mans en Barcelona) en moest de lijstaanvoerder slechts eenmaal zijn meerdere erkennen in Danilo Petrucci, in Mugello.

Het TT-circuit is niet zijn favoriete baan

Kortom, niets staat de Spaanse wereldkampioen een mooi succes in Assen in de weg. Of misschien toch één ding. Het TT Circuit is niet zijn meest favoriete baan. Zijn oude rivaal, de in Drenthe immens populaire Valentino Rossi, is juist dol op de historische kathedraal van de snelheid.

,,Het moeilijkste van Assen vind ik het snel schakelen van richting’’, legt Honda-rijder Márquez uit. ,,Dat gaat continu door op dat circuit. Het is uiterst lastig om tijdens de TT heel constant en precies te rijden. Daar komt bij dat Yamaha er traditiegetrouw sterk voor de dag komt. Het is aan mij om volledige focus te houden op een goed resultaat om een volgende stap richting de wereldtitel te zetten.’’

Tijdens de vorige race op het circuit van Catalunya kwam Márquez met grote voorsprong solo over de eindstreep. Een groot deel van de concurrentie werd onder de rook van Barcelona meegesleept in de val van zijn teamgenoot Jorge Lorenzo. Dat leverde Valentino Rossi, Maverick Vinales en Andrea Dovizioso een niet-finish op en Márquez een nog riantere voorsprong in het WK. ,,Ik had niet eens door dat ze er allemaal aflagen, dat hoorde ik pas na de race’’, vertelt Márquez.

Nieuwe generatie coureurs meldt zich

,,Alleen van Dovizioso had ik doorgekregen dat hij was gecrasht. Het werd me zo wel erg gemakkelijk gemaakt. Los daarvan had ik een heel goed gevoel op de motor. De snelheid was uitstekend. Het ging heel lekker. Ik had niets te klagen.’’

Rijk rekenen doet hij zich met al zijn ervaring nog niet. ,,Nee, kom op, we hebben pas zeven races gehad. Het seizoen is echt nog lang, er kan van alles gebeuren. Ik kan niet ontkennen dat de titelstrijd tot dusver naar wens verloopt. Op de crash in Austin na zet ik alleen maar topklasseringen neer en sta ik consequent op de eerste startrij. Maar we zijn er nog lang niet hoor.’’

Een leuke ontwikkeling in de MotoGP is dat een nieuwe, jonge generatie coureurs de neus aan het venster drukt. De 20-jarige Fabio Quartararo werd dit seizoen al de jongste rijder ooit met een poleposition in de MotoGP en vorige week reed dezelfde Fransman in Barcelona voor het eerst naar het podium.

 Ook de jonge Alex Rins (23) profileert zich sterk en staat op de derde plaats in het wereldkampioenschap. Ooit was Márquez zelf de benjamin die de gevestigde orde uitdaagde. De rollen lijken inmiddels omgedraaid.

De nieuwe jonge helden vormen nog geen bedreiging

,,De tijden zijn veranderd’’, constateert de wereldkampioen, voor wie het thuis momenteel dubbel feest is. Broertje Alex gaat aan de leiding in de Moto2 en rijgt daar de successen aaneen. ,,Rijders komen steeds vaker op jonge leeftijd de MotoGP binnen. Ik was ook jong, maar mijn strategie was anders. Ik wilde eerst in een klassekampioen worden voordat ik een stap omhoog zette. Dan wist ik dat ik er klaar voor was. De huidige, nieuwe generatie doet pas ervaring op als ze al in de MotoGP rijden. Dat is een groot verschil. Ik ben 26, ook nog steeds jong, en vind het prima dat er een nieuwe generatie opstaat. Die brengt weer iets nieuws met zich mee. Daar kan ik ook weer van leren. Ik vind het alleen maar leuk.’’

Ik wilde eerst kampioen worden voordat ik een stap omhoog zette

Voordat de jonge helden echt een bedreiging voor hem gaan vormen, moet er nog heel wat gebeuren. Buiten zijn enorme talent lijkt Márquez lichamelijk nog altijd even sterk en soepel als een paar jaar geleden. Op alle negentien circuits die het WK telt, weet hij de limiet op te zoeken en blijft hij bijna altijd op zijn motor zitten. Dat dat gemakkelijker gezegd is dan gedaan, bewijst zijn teamgenoot Lorenzo. De vijfvoudig wereldkampioen is dit seizoen nieuw bij Honda en heeft de grootste moeite het Japanse raspaardje te temmen.

Marc Marquez (rechts) riijdt met volledige focus.

,,Ik probeer me op onze zijde van de pitbox te concentreren’’, is het enige dat Márquez erover kwijt wil. ,,Ik heb honderd procent vertrouwen in mijn monteurs die me elk raceweekend op de best mogelijke machine het asfalt opsturen om voor een nieuwe overwinning te vechten. Dat gaan we in Assen ook weer proberen.’’

‘Ik wilde eerst kampioen worden voordat ik een stap omhoog zette’

[firstName], je hebt net een artikel gelezen! Nu je hier toch bent, vragen we graag je aandacht voor het volgende:

Je hebt op dit moment een gratis account. En dat is natuurlijk prima. Je hebt daarmee toegang tot een belangrijk deel van het nieuws dat onze 100+ journalisten elke dag brengen, maar je mist nu wel veel. Zo kan je niet onbeperkt onze verdiepende PLUS-artikelen lezen en heb je ook geen toegang tot onze digitale krant. Zonde natuurlijk! Daarom bieden we je graag een proefabonnement aan, zodat je kennis kan maken met alle interessante extra’s die je nu mist.

Onze PLUS-artikelen bieden verdieping van het nieuws. Ook de extra's van het Dagblad vallen onder PLUS, zoals bijzondere columns en commentaren. Met trots gemaakt voor de lezers die willen weten hoe het écht zit. In tekst, foto en video leggen wij uit wat het nieuws betekent voor jou en jouw omgeving.

Bekijk proefabonnementen
Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.