Wielrennen: Slag om Norg: Drenthe is Jan Willem van Schip goedgezind

Kan de tegenstelling groter? De biljartvlakke ondergrond van een wielerbaan en de gravelstroken rond Norg. Voor Jan Willem van Schip maakt het niet uit.

Hij won zaterdag de zevende editie de Slag om Norg. In 2017 was Van Schip nog de sterkste in de Ronde van Drenthe.

 Wéér stond hij op de voorlopige deelnemerslijst en wéér was hij er niet bij: wielerfenomeen Matthieu van der Poel. Vorig jaar gooide een mountainbikewedstrijd roet in het eten; deze editie is het EK wegwielrennen in Glasgow de boosdoener. Maar niet getreurd, want er zijn meer Nederlandse alleskunners.

Hotse-knotse-of-road-stroken

De 23-jarige Jan Willem van Schip bijvoorbeeld. In één van de weinige wielerdiciplines waarin Van der Poel zich niet mengt – de baan – een wereldtopper, getuige z’n tweede plek op zowel het omnium als de puntenkoers tijdens het afgelopen WK. En dan ook op de hotse-knotse-off-road-stroken rond Norg uit de voeten kunnen? Jazeker. De renner van Roompot-Nederlandse Loterij wint De Slag om Norg in een sprint a deux van de Amerikaan Robin Carpenter.

Jan Willem van Schip wint Slag om Norg (+ video)
Lees verder

Zoals het De Slag van Norg betaamt, grijpt van Schip die zege natuurlijk niet zo eenvoudig als hierboven staat beschreven. De Slag is immers geen koers waarbij je als tv-kijker, of op één van de terrasjes in Norg vlakbij de finish, een heerlijk wielerslaapje kan houden en een kilometer of tien voor de finish kan ontwaken om de ontknoping te volgen. De Slag heeft in de zes eerdere edities al bewezen van begin tot eind te boeien. Een heroïsch noordelijk wielermonument kortom – al bestaat de koers dus pas een paar jaar. En ook dit jaar is het weer raak.

Gesloten spoorwegovergang

Al na vijftien kilometer zorgen Rick van Breda van Monkey Town en Edoardo Affini van SEG Racing Academy voor de vorentscheidung. Ze krijgen even later gezelschap van Jan Willem van Schip, Robin Carpenter, Marten Kooistra, Luuc Bugter en Brendan Rhim en een sterke kopgroep is geboren. Een gesloten spoorwegovergang bij Hooghalen zorgt voor consternatie in het peloton, maar dat wordt opgelost door de koers even te neutraliseren en de kopgroep ook halt te laten houden.

Die kopgroep bereikt met bijna vier minuten voorsprong het plaatselijke circuit rond Norg. De laatste, loodzware tachtig kilometer koers, waarover zo’n dertig over onverharde wegen. O, die stroken, wat zijn ze hels. Wie ze een week geleden had moeten passeren, had er wellicht voor gekozen een stofmasker op te doen, maar door de regen van de afgelopen dagen lagen ze zowaar een beetje nat. Als de kopgroep en het peloton die van de Veldweg in Peest passeert, is goed te zien dat zo’n strook het uiterste van een coureur vergt. Gefocuste blikken, behoedzaam sturen. Precies op het juiste moment na een bocht weer aanzetten. Het juiste spoor kiezen tussen het losse grind en de kuilen in de weg. En dan ook nog windkracht 4 op je snuit. Wielrennen voor gevorderden.

Slagveld

De stroken richten andermaal een slagveld aan. Valpartijen en lekke banden in overvloed. Een totaal verbrokkeld peloton. Ondertussen houdt de kopgroep stug stand. Ze gaan het halen. Maar niet met z’n zessen. Jan Willem van Schip en Robin Carpenter gaan het na 190 kilometer uitmaken in een sprint op de Brink. De Nederlander is de sterkste, maar vooral ook de slimste. ,,Ik ging vlak voor het bochtje aan waardoor-ie op een gaatje kwam en daarna was het vol, vol, vol.’’

Video: Bekijk hier de samenvatting van de Slag om Norg
Lees verder

Even rekken en strekken en de Utrechtenaar vertelt verder. ,,Maar die gast reed wel hard man. Ik heb JP van Poppel (ploegleider Roompot, red.) even gevraagd om wat statistieken op ProCycling Stats van hem te bekijken, want ik kende hem niet echt. Het was echt fokking zwaar, met die wind ook. Ik had deze koers echt met rood omcirkeld en heb met m’n ploegmaat Taco van der Hoorn superveel off road getraind in Wageningen. Ik ben echt trots man!’’

En gelijk heeft-ie. De Slag om Norg winnen. Dat is inderdaad iets om trots op te zijn.

Uitslag

1. Van Schip (Schalkwijk), 2. Carpenter (Verenigde Staten), 3. Van Breda (Den Helder), 4. Kooistra (Jonkerslan), 5. Bugter (Arnhem), 6. Rhim (Verenigde Staten), 7. Bol (Zaandam), 8. Slik (Bergen), 9. Van den Berg (De Meern), 10. Van der Hoorn (De Zilk). Beste noorderling: 20. Ottema (Muntendam).

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.