Wielrenner Vansummeren moet stoppen

De Belgische wielrenner Johan Vansummeren heeft zijn loopbaan noodgedwongen beëindigd. De 35-jarige coureur moet stoppen vanwege hartritmestoornissen. Hij maakte zijn afscheid woensdag geëmotioneerd bekend tijdens een persconferentie.

Vansummeren stond al enige tijd op non-actief. Tijdens een trainingsstage in januari bleek dat er mogelijk iets niet in orde was met zijn hart. Een cardioloog ontdekte niets, maar de ploeg wilde geen enkel risico nemen. Hij keerde daarom in februari vervroegd terug uit Oman, op verzoek van de ploegarts van AG2R. Later bleek dat hij last had van hartritmestoornissen.

,,Gelukkig vormen deze hartritmestoornissen geen probleem voor mijn verdere leven. Topsport is echter uitgesloten. Fietsen was nooit mijn job, maar steeds een passie. Jammer genoeg moet ik daarvan afscheid nemen. Ik vind het jammer dat dit zo abrupt is gekomen en dat ik nooit de kans heb gekregen om in schoonheid afscheid te nemen van mijn fans'', aldus Vansummeren, die in 2011 Parijs-Roubaix won.

Naast die zege eindigde hij in die klassieker nog drie keer in de top tien (achtste in 2008, vijfde in 2009 en negende in 2012). Ook in andere voorjaarsklassiekers verscheen Vansummeren vaak aan de start, maar meedoen voor de zege of de ereplaatsen zat er nooit in. Vaak stelde de Belg zich in dienst van de ploeg. Zo nam Vansummeren als 'meesterknecht' negen keer deel aan de Tour de France. In 2010 eindigde hij in het eindklassement van die Franse wielerkoers als 29e.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.