Wielrenster Amy Pieters is 'eindelijk' Nederlands kampioen

Winnares Amy Pieters temidden van Nancy van der Burg (l) (tweede) en Karlijn Swinkels (derde) op het podium na het NK Wielrennen voor vrouwen profs op en rond de VAM-berg. Foto: ANP/Vincent Jannink

Wielrenster Amy Pieters eindigde sinds 2014 zeven keer achter elkaar in de top 5 bij de Nederlandse kampioenschappen op de weg, maar steeds bleef de titel buiten bereik. Op het NK van 2021 veroverde de 30-jarige Pieters, na twee keer zilver en een keer brons, dan toch het rood-wit-blauw. ”Ja, eindelijk”, zei de winnares.

Pieters kwam na 124 kilometer solo over de finish op de VAM-berg, na een demarrage uit een kopgroep van vijf. ,,Ik dacht: ik probeer het een keer. En toen was ik ineens weg. Op het moment dat je daar dan rijdt, heb je geen weg meer terug en ben ik vol doorgereden”, zei de wielrenster van SD Worx.

‘VAM-berg zwaar’

loading  

Waar de voorsprong nog even bleef hangen rond de 20 seconden, kwam Pieters uiteindelijk met een marge van meer dan 2 minuten alleen over de finish. ,,De laatste keer VAM-berg was wel zwaar.”

Pieters zal de Nederlandse kampioenstrui voorlopig niet kunnen laten zien. Ze gaat zich nu richten op de Olympische Spelen van Tokio, waar ze met Kirsten Wild bij het baanwielrennen meedoet aan de koppelkoers. ,,We gaan ons nu voorbereiden in Portugal en trainen dan nog twee weken in Apeldoorn. Daarna gaan we er al heen”, zei ze over haar olympische voorbereiding.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport