Lieneke Pries moest zaterdag met haar club Fortuna de landstitel zaalkorfbal laten aan het PKC van Wim Scholtmeijer en Jelmer Jonker, dat de finale van de Korfbal League met 22-18 won.

Soms vallen puzzelstukjes op een bijzondere manier in elkaar. Stel dat de vriend van Lieneke Pries vorig jaar niet een baan in Rotterdam had gevonden, dan was ze al twee weken klaar geweest met het zaalseizoen. LDODK, waar ze tot de zomer speelde, werd in de play-offs namelijk uitgeschakeld door Fortuna, haar huidige club.

,,Voor mezelf hoefde ik helemaal niet weg uit het Noorden. Ik had het hartstikke naar mijn zin bij LDODK en heb nog steeds goed contact met veel mensen daar, maar ik besloot om met mijn vriend mee te gaan.” Fortuna, de regerend landskampioen, hengelde de bij AVO opgegroeide Pries binnen en nog geen jaar later stond de 23-jarige Assense in de zaalfinale. ,,Heel bijzonder. Ik heb met LDODK een keer de veldfinale van DOS’46 verloren, maar dit is wel van een andere categorie, hoor.”

Magische dagen

Het sprookje van Pries kreeg niet het gewenste einde. Het door Wim Scholtmeijer – die ook ooit begon met korfballen bij AVO (toen nog ASKO) – getrainde PKC versloeg in de finale de tegenstander uit Delft met 22-18. Marieke Klaver uit Nijeveen was wissel bij Fortuna en mocht vlak voor tijd invallen.

De laatste goal kwam uit de handen van Pries. Leuk, maar slechts een doekje voor het bloeden, oordeelde zij. ,,Toch sta ik hier wel met een gevoel van trots. Het zijn voor mij echt een paar magische dagen geweest nadat we ons eerder in de week plaatsten voor de finale. Zoveel berichtjes, zoveel aandacht. Daar heb ik echt van genoten.”

De belangrijkste prijs

Scholtmeijer pakte in zijn eerste jaar als clubcoach – hij was jarenlang bondscoach van grootmacht Oranje, waarmee hij EK’s, WK’s en World Games won – meteen de belangrijkste prijs. Hij bouwde PKC om van een ploeg waar doorgaans de mannen de overwinningen binnenslepen tot een formatie waar het dameskwartet het verschil kan maken.

Met succes, want het waren de vrouwen die met liefst 16 goals de doorslag gaven in de RTM Stage, de gloednieuwe ‘bijhal’ van Ahoy. ,,En ik heb zoveel waardering voor hoe onze groep, onder lastige omstandigheden door alle maatregelen, keihard is blijven werken. Heel lang wisten we niet of we wel ergens voor trainden. Als speler had ik in dat geval zelf nooit vol gas kunnen gaan, maar deze groep heeft dat iedere week weten op te brengen.”

Een mooie verzameling medailles

Binnenkort maakt hij vanuit Den Haag een ritje naar het ouderlijk huis in Gieten, waar zijn moeder al zijn medailles bewaart. Ze heeft inmiddels een mooie verzameling. ,,Maar deze ontbrak nog”, glunderde Scholtmeijer, terwijl hij naar het eremetaal om zijn nek keek.

Dat deed ook Jelmer Jonker. Het voormalige uithangbord van DOS’46 kon geen hoofdrol opeisen in de finale, maar het biertje smaakte er na afloop niet minder om. ,,Ik moet het van mijn scherpe acties hebben, maar daar was de vloer hier veel te glad voor. Maar ik heb gedaan voor het team wat ik kon. En sowieso wisten we dat we deze pot op de meiden konden winnen.”

Zijn vriendin Sanne van der Werf blonk daarbij uit, met 8 treffers. ,,Fantastisch voor haar en voor ons. Ja, ik ben echt trots. Wat een bizar jaar dit en het dan zo afsluiten.”

Knappe prestaties

Pries keek nog eens vol trots om zich heen in de lege Rotterdamse hal. ,,Je hebt bij AVO altijd een paar namen die telkens terugkomen als het gaat over knappe prestaties. Jantinus Scholtmeijer, Wim natuurlijk, Rianne Echten en nog een paar. Ik geloof dat ik daar nu ook tussen hoor. Dat is echt bijzonder.”

De kans is groot dat de finale tussen Fortuna en PKC de laatste wedstrijd van het korfbalseizoen was. Korfbalbond KNKV hoopt dat de veldcompetitie hervat kan worden, maar met de huidige maatregelen is hoofd competitie Remco Winter somber. ,Eind deze week nemen we een beslissing, maar het ziet er niet goed uit.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport