Winnend Donar kan thuis kampioen worden

Donar speler Lance Jeter (Rechts) in duel met Keegan Hyland van Landstede Foto: Archief DvhN/Jan Kanning

De basketballers van Donar kunnen donderdag hun landstitel in Martiniplaza prolongeren. Het team van coach Erik Braal won het meeslepende vierde finaleduel in Zwolle met 48-76 en staat daardoor op matchpoint in de best of seven-serie (3-1).

Van begin af aan was het smullen geblazen in de Hanzestad, waar de 700 meegereisde Donar-fans zicht- en hoorbaar in de meerderheid waren. De Zwollenaren hadden vertrouwen getankt uit de verrassende 74-79 zege in Martiniplaza van donderdag, terwijl Donar gebrand was op revanche. Daardoor ontspon zich direct een boeiend schouwspel, waarin de twee beste Nederlandse teams op het scherp van de snede streden.

Toen de kruitdampen van een bombardement aan driepunters – liefst vijf stuks in de slotfase van het eerste kwart – waren opgetrokken, leidde Zwolle met 20-18. De verschillen bleven daarna in eerste instantie klein. Bij rust had de thuisploeg van coach Herman van den Belt met 33-30 nog steeds een klein gaatje te pakken, maar Donar kwam sterk uit de kleedkamer.

Tweede helft

De Groningers namen onder aanvoering van spelmaker Lance Jeter de teugels in handen en konden halverwege het derde kwart op een voorsprong van negen punten bogen (41-50). Braals mannen hadden de zaakjes achterin ook goed onder controle, want bij het ingaan van het vierde en laatste kwart was Donars voorsprong met 44-56 zelfs nog iets rianter.

In tegenstelling tot donderdag waren de vermoeide Zwollenaren niet meer in staat om Donar in de slotfase te verrassen. Het ontketende Donar liep in de slotfase zelfs verder uit naar 48-76 en kan donderdagmiddag in het eigen Martiniplaza de zesde landstitel in het clubbestaan veroveren. 

menu