Winst voor Varenhorst bij Beachvolleybal op Grote Markt (+video)

Christiaan Varenhorst won, samen met partner Jasper Bouter, de Groningse editie van de Eredivisietour. Zoals de geboren Drent aan zijn stand verplicht was.

Varenhorst voelde zich al een beetje winnaar toen hij het mulle zand op de Grote Markt op stapte, nog voor aanvang van de finale. Want nog net kon hij Max Verstappen de GP van Oostenrijk zien winnen. Al stretchend lag Formule 1-fan Varenhorst, geboren in Valthermond, zich in de coulissen van het volleybalstadionnetje op de Grote Markt, te verkneukelen, terwijl hij live de wedstrijd keek.

Lycurgus

Varenhorst kon in Groningen zijn vanwege een uitschakeling in de World Tour in Warschau dat hij de afgelopen week met Bouter speelde. Het duo haalde de laatste vier niet, waardoor ‘Groningen’ in zicht kwam. De achtste in de serie van tien weekenden waarin de DELA Eredivisie wordt verspeeld, met als slotstuk het NK, half augustus in Scheveningen.

Groningen is een plek die Varenhorst goed kent. De Olympiër speelde hier een seizoen voor Lycurgus. Dat was voordat hij besloot vol voor het strandspel te gaan. De laatste jaren is hij fulltime beachvolleyballer. Twee jaar terug nog haalde hij samen met Reinder Nummerdor de laatste acht bij de olympische spelen van Rio de Janeiro. Nummerdor stopte, maar Varenhorst, inmiddels 28, heeft de blik stevig gericht op Tokio, in 2020.

Laatste acht

Met zijn nieuwe partner Jasper Bouter wil hij eigenlijk minimaal weer de laatste acht halen. ,,Kwalificatie is natuurlijk eerst het doel. Maar ja, we zijn ambitieus.’’ Varenhorst was het dan ook aan zijn stand verplicht het evenement in Groningen winnend af te sluiten. Al wil hij zichzelf die druk niet al te veel opleggen.

,,We moeten leren omgaan met wedstrijden waarin wij de favoriet zijn. Die druk voelen en dan toch los blijven spelen, dat is echt een kwaliteit. Maar dat we hier aan onze stand verplicht waren om te winnen: dat maken jullie media er van. Ik ben blij dat we hebben gewonnen. Want man, dit was echt niet makkelijk.’’

Winst

Dat klopte. Varenhorst en Bouter liepen in de eerste set heel langzaam, maar ook heel zeker, richting winst. Steeds was het verschil één, twee, drie punten in hun voordeel. Maar ruim werd de marge het nooit. In de beslissende fase was er een sprintje die in feite set 1 besliste. Van 15-15 ging het naar 19-15 en die voorsprong bleek beslissend. Op 20-18 sloeg Bouter via het blok van Van de Velde uit: 21-18.

In de tweede set maakten Boehlé en Van de Velde het de favorieten nog lastiger. Vooral in de ultieme slotfase. Eerst leek zich bijna een kopie van de eerste set te ontrollen, met op 20-19 een set- en dus vooral, matchpoint voor Varenhorst en Bouter. Maar Boehlé en Van de Velde knokten zich terug, kregen zelf vijf setpoints en pakten de tweede set. Daarmee was de puf er wel uit bij de underdog. Varenhorst en Bouter smashten en blokten zich via 10-6 en 12-7 en naar 14-9. Op matchpoint sloeg Van de Velde de bal vervolgens buiten de lijnen.

,,Lekker’’, vond Varenhorst, nadat hij een champagnedouche had gekregen. ,,Nu naar het EK in Utrecht. Daar willen we ook minimaal bij de beste acht komen.’’

Van Gestel en Wesselink

Sophie van Gestel en Marloes Wesselink zijn ook van de partij, daar in Utrecht. Het geroutineerde duo pakte een wild card voor het EK door de finale op de Grote Markt te winnen van de talenten Emi van Driel en Raisa Schoon: 21-19 en 21-18. Van Gestel, die al tweemaal op de olympische spelen stond en tegenwoordig de Eredivisie mede organiseert, was dik tevreden. ,,Zo lekker dat we dit EK nog kunnen meepikken. Het is niet zo dat we nog een keer de Spelen willen halen, dat gaat ‘m niet meer worden. Maar het EK halen, dat is wel vet.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.