Wisselvallig Oranje wordt zesde op EK handbal

Lois Abbingh juicht na een van haar tien treffers tegen Rusland. Foto: EPA/HENNING BAGGER

De Nederlandse handbalsters zijn gisteren op het EK na een 33-27 nederlaag tegen Rusland op de zesde plek geëindigd.

De geboren Groningse Lois Abbingh speelde een van haar betere wedstrijden van het toernooi en scoorde tien keer. Ze kon echter niet voorkomen dat Nederland in het duel om de vijfde en zesde plek verloor. Op de nederlaag tegen de sterke Russen, die twee jaar geleden op het EK nog verliezend finalist waren, viel op zich weinig af te dingen. De Oranje-vrouwen liepen vanaf het begin achter de feiten aan tegen de Russinnen, die veel doeltreffender waren en in Viktoriia Kalinina een fantastische keepster hadden.

Kalinina ranselde het ene na het andere schot van de Nederlandse aanvallers uit haar doel en was bij tijd en wijle niet te passeren. De doelvrouw werd na afloop dan ook uitgeroepen tot beste speelster van de wedstrijd. Maar haar goede keepen had voor een deel ook te maken met de Nederlandse schutters, die behalve Abbingh niet allemaal hun vizier op scherp hadden staan. Zo was Bo van Wetering op de linkerhoek geen schim van de speelster die eerder tegen Roemenië nog acht keer scoorde. Tegen de sterke Russische dekking lukte haar dat niet één keer.

Ook Kelly Dulfer, die in eerdere duels aantoonde ook aanvallend uitstekend uit de voeten te kunnen, speelde een uiterst ongelukkige wedstrijd. De Schiedamse van Bundesliga-club Borussia Dortmund maakte nog wel drie doelpunten, maar liet een veelvoud aan kansen onbenut. Schoten vlogen over of op paal en lat, terwijl ze ook na een fastbreak volkomen vrij voor het doel keepster Kalinina niet kon passeren.

‘We misten een beetje het heilige vuur’

Volgens Abbingh, die na een korte vakantie in Nederland op 29 december met haar Deense club Odense weer aan de competitie begint, had een overwinning tegen de Russen er niet in gezeten. ,,Eigenlijk vanaf het begin niet’’, stelde ze. ,,We hebben niet op het scherpst van de snede gespeeld. We misten een beetje het heilige vuur. Dat is ons in eerdere wedstrijden ook gebeurd. Dan loop je snel achter de feiten aan. Maar Rusland is een goede ploeg. Het is geen schande om daarvan te verliezen. Toch hadden we agressiever moeten spelen. Het is jammer dat we zo moeten afsluiten. Het was leuker geweest als we hadden gewonnen, maar het is niet anders.’’

De vrouwen van de Franse bondscoach Emmanuel Mayonnade begonnen uiterst ongelukkig aan het duel met de Russinnen. Binnen korte tijd stond Nederland met 7-2 achter. Rusland benutte elke kans, terwijl de Oranje-speelsters keer op keer keepster Kalinina op hun weg vonden of anderszins misten. Maar Nederland herstelde zich van het slappe begin, kreeg de eigen dekking beter op orde en begon ook te scoren. Na een hard schot van Dulfer, oud-speelster van DOS in Emmer-Compascuum, was het verschil met 10-8 zelfs even tot twee doelpunten teruggebracht.

Dodelijk efficiënt

Maar meteen daarna gooide Rusland de turbo er weer op en begon dodelijk efficiënt opnieuw uit te lopen. Bij rust keek Oranje tegen een 18-13 achterstand aan, die in de tweede helft met 24-17 nog groter werd. Nederland speelde ook te slordig om goed van de zwakkere periodes van de Russinnen te kunnen profiteren. Oranje probeerde het nog wel, maar de pijp raakte langzamerhand leeg, zodat Rusland met 33-27 alsnog een ruime zege boekten.

Daardoor eindigde huidig wereldkampioen Nederland niet op de vijfde, maar op de zesde plaats na een wisselvallig toernooi. Oranje miste de geblesseerde routinier Estavana Polman en moest jonge talenten inpassen. Dat heeft tijd nodig.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport