Wisselvallige opening Luiten op laatste major

Golfer Joost Luiten heeft een wisselvallige openingsronde gelopen bij de laatste major van het jaar, het PGA Championship. De dertigjarige Rotterdammer had donderdag 72 slagen nodig voor de achttien holes op de Baltusrol Golf Club in Springfield, nabij New York. Luiten bleef daarmee twee slagen boven het baangemiddelde, goed voor een plek in de middenmoot van het klassement.

De Nederlandse olympiër, die volgende week naar Rio gaat, opende met een bogey op de tiende hole, gevolgd door een birdie op de elfde. Op de twaalfde hole, een par-3, was Luiten heel dicht bij een hole-in-one. Het balletje ketste echter af op de vlag. De birdie die Luiten wel wist te scoren, werd gevolgd door vijf bogeys en nog twee birdies. Luiten kwam uit op 72 slagen, zeven meer dan de Amerikaanse leider Jimmy Walker.

,,Ik laat het na om mezelf te belonen'', meldde Luiten op zijn website. Hij klaagde over zijn afrondende werk op de green. ,,Als je geen enkele putt voor birdie weet te holen, wordt het gewoon heel lastig. Dat is eigenlijk ook het probleem van de laatste weken.''

Vijfde keer

De Rotterdammer doet voor de vijfde keer mee aan het PGA Championship. Luiten behaalde zijn beste resultaat in 2012, toen hij gedeeld 21e werd. Vorig jaar miste hij de 'cut'. Dit jaar wist Luiten zich niet te kwalificeren voor de Masters en het US Open, op het Brits Open moest hij na twee dagen naar huis.

Walker opende met 65 slagen, vijf onder par. Hij heeft drie achtervolgers op één slag, de Argentijn Emiliano Grillo, de Engelsman Ross Fisher en de Duitser Martin Kaymer. De Zweed Henrik Stenson, eerder deze maand de winnaar van het Brits Open, volgt op twee slagen achterstand.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.