Wordt Padt eindelijk de volgende Oranje-klant van de FC?

Voor Sergio Padt lonkt vanavond zijn debuut in het Nederlands elftal. Als bondscoach Dick Advocaat de doelman in Roemenië inderdaad zijn eerste minuten geeft, wordt hij de eerste international namens FC Groningen sinds 27 jaar. Deze zeven spelers gingen hem voor.

Erwin en Ronald Koeman

De gebroeders Koeman zijn de eerste Oranje-klanten met FC Groningen als broodheer. Zowel Erwin als Ronald staat op 27 april 1983 in de basis bij de oefenwedstrijd tegen Zweden. In Stadion Galgenwaard gaat Oranje voor 12.000 toeschouwers met 0-3 de bietenbrug op.

Erwin Koeman schopt het uiteindelijk tot 31 interlands en twee doelpunten. Zijn jongere broer speelt 78 interlands en komt daarin veertien keer tot scoren. Beide Koemannetjes worden in 1988 als basisspeler Europees kampioen met het Nederlands elftal.

Bud Brocken

De man van de bananenvoorzet debuteert op 7 september 1983 in het Oosterparkstadion en dus op bekend terrein. Bud Brocken valt in het EK-kwalificatieduel met IJsland (3-0 winst) halverwege de tweede helft in voor Erwin Koeman.

Ondanks de simpele zege plaatst Nederland zich niet voor het EK van 1984. Brocken reikt uiteindelijk tot vijf interlands en scoort daarin niet.

Adri van Tiggelen

Brocken maakt op 21 september 1983 ook zijn opwachting in het vriendschappelijke duel met België (1-1), als FC-ploeggenoot Adri van Tiggelen zijn debuut viert. De Spijker speelt in het Heizelstadion als invaller voor Frank Rijkaard voor het eerst in Oranje.

Saillant detail: in zijn 55 volgende interlands staat De Spijker altijd in de basis. Zo ook in 1988, als Van Tiggelen net als Erwin en Ronald Koeman in München Europees kampioen wordt.

Peter Houtman

Een spits geeft zijn interlanddebuut bij voorkeur extra cachet met een doelpunt. En jawel, Peter Houtman scoort op 20 november 1985 in De Kuip tegen België (2-1 winst) in een barragewedstrijd voor het WK van 1986.

Toch kijkt Houtman met een wrang gevoel terug op die woensdagavond, want ondanks de zege ontbreekt Oranje vanwege uitdoelpunten op de mondiale strijd in Mexico. Houtman komt uiteindelijk tot acht interlands en zeven doelpunten.

John de Wolf

Met een invalbeurt op Rhodos werd John de Wolf op 16 december 1987 international. De robuuste verdediger wint met Oranje met 0-3 van Griekenland in de laatste kwalificatiewedstrijd voor het zo succesvol verlopen EK van 1988.

In zes interlands scoort De Wolf twee keer. Smetje op zijn interlandcarrière wordt het beruchte kaartincident tijdens het WK van 1994.

René Eijkelkamp

René Eijkelkamp krijgt op 16 november 1988 als debutant een basisplaats in Stadio Olimpico. De houterige, maar veelscorende spits maakt in de vriendschappelijke wedstrijd tegen Italië (1-0 verlies) een uur vol. Scoren doet Eijkelkamp niet in de zes interlands die hij krijgt.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.