Yara van Kerkhof pakt zilver op 500 meter shorttrack: 'Dit is geweldig'

Yara van Kerkhof heeft een unieke prestatie geleverd. De shorttrackster, woonachtig in Heerenveen, haalde een zilveren medaille op de 500 meter.

Van Kerkhof eindigde als derde in de A-finale. Dat leverde haar brons op. Minuten later werd het nog mooier voor de inwoner van Heerenveen. De winnares van de zilveren medaille, Choi Minjeong, werd gediskwalificeerd. Daarom ging de zilveren plak naar Van Kerkhof. Het goud was voor Fontana. Boutin kreeg het brons omgehangen na de diskwalificatie van Choi.

,,Dit is waar je al die tijd hard voor werkt en je droomt ervan. Mijn start was niet goed en ik was al heel blij met brons. Dit is geweldig.''

Unieke prestatie

Dat was een unieke prestatie. Nooit eerder haalde een Nederlandse vrouw een medaille bij het shorttrack op de Olympische Spelen.

Van Kerkhof nam het in de finale op tegen Elise Christie, de Zuid-Koreaanse Choi Min-jeong, de Italiaanse Arianna Fontana en Kim Boutin. Christie, de titelfavoriete, eindigde als laatste in de A-finale.

Yara van Kerkhof leek eerder vandaag in die halve finale aanvankelijk kansloos, maar maakte dankbaar gebruik van een valpartij van de Chinese Qu Chunyu. Van Kerkhof ging aan de binnenkant vervolgens de ongenaakbaar geachte Elise Christie (GB) en Kim Boutin voorbij. ,,Die halve finale was op dat moment de belangrijkste race van mijn leven'', stelde ze. ,,Dat zou bepalen of ik een medaille kon winnen of niet.''

Altijd een bijrol

Van Kerkhof, die later op de Spelen ook nog in actie komt op de kilometer, speelde bij de vorige Olympische Spelen in Sotsji een bijrol en wist op geen enkel nummer de eindstrijd te bereiken.

Ook op de WK's heeft Van Kerkhof geen aansprekende resultaten achter haar naam staan. In 2011 behaalde ze met de aflossingsploeg zilver.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.