De Nederlandse vrouwen vier-zonder met Gyas-roeister Ymkje Clevering heeft het opnieuw klaar gespeeld. Voor de derde keer op rij wonnen zij de Europese roeititel. Andere noordelijke successen waren er voor Melvin Twellaar (zilver in de dubbeltwee) en Marloes Oldenburg (zilver in de acht).

De Europese kampioenschappen op het meer van Varese waren een goede les voor de Nederlandse equipe. Een half jaar geleden werden bij de Europese titelstrijd in Poznan acht titels gewonnen, maar nu de Olympische Spelen naderen, neemt de concurrentie toe. Behalve goud voor de vrouwen vier-zonder was er ook goud voor de vrouwen dubbelvier.

Dat de concurrentie toeneemt, ondervond ook de vier-zonder met Clevering. De Nederlandse vier-zonder was favoriet voor de titel met de Ieren als gevaarlijke outsider. Ellen Hogerwerf, Karolien Florijn, Ymkje Clevering en Veronique Meester leken in de finale opnieuw onbedreigd op hun derde Europese titel af te stevenen. De Ieren maakten het echter nog spannend in de eindsprint. Met 0,45 seconden drukten de Nederlanders hun boegbal net eerder over de finishlijn.

Vertrouwen voor de toekomst

,,Zo is het leuk om te winnen. We waren op onze hoede voor de Ieren’’, reageerde Clevering. ,,Zij hebben er voor gezorgd dat we ook onder druk moesten presteren en dat geeft vertrouwen voor de toekomst. De volgende keer is het verschil groter’’, aldus de Gyas-roeister.

Melvin Twellaar en Stef Broenink moesten hun Europese titel in de dubbeltwee verdedigen, maar werden in de finale verrast door de Franse boot. Twellaar en Broenink namen na 500 meter de leiding over en bouwden hun voorsprong geleidelijk uit. De Europese titel leek binnen bereik tot de Fransen met een imponerende eindsprint kwamen. Ook de Britten en Zwitsers deden nog een poging om de Nederlanders van het zilver af te houden en finishten binnen 0,23 seconden.

Dubbel gevoel

,,Het geeft dubbel gevoel. Natuurlijk had ik graag gewonnen. We zijn diep gegaan en hebben alles gegeven wat we hebben. De Fransen hadden een mooi eindschot. Het motiveert om door te gaan’’, aldus Aegir-roeier Twellaar.

Marloes Oldenburg is na een uitstapje in de vrouwen twee-zonder weer terug in de vrouwen acht en won met deze boot zilver achter Roemenië. Een welkome opsteker voor de acht, die volgende maand bij het OKT nog een ticket voor Tokio moet verdienen. ,,Het was een goede race’’, vond de Gyas-roeister.

Ticket voor Tokio

Bondscoach Josy Verdonkschot had de afgelopen jaren moeite om de juiste roeiers te vinden voor de acht en lijkt daar nu een heel eind in geslaagd te zijn. Het gat met Roemenië, dat ook via het OKT een ticket voor Tokio moet verdienen, was nog groot. Bij het OKT zijn nog maar twee plaatsen voor de Spelen te vergeven. Daar zullen meer Europese landen op inzetten, maar die lagen nu op veilige achterstand. China lijkt van buiten Europa de grootste concurrent te worden. ,,Het is nu zaak dat we ons middenstuk nog wat sterker maken, maar het wordt ontzettende spannend bij het OKT’’, aldus Oldenburg.

Sophie Souwer heeft een probleem met de tweede 1000 meter van haar skiffrace. De Gyas-roeister lag tot halverwege de wedstrijd in goede tweede positie achter de oppermachtige Russische Prakhatsen en leek uitzicht te hebben op het zilver, maar zakte vervolgens ver weg.

Ilse Kolkman (Aegir) maakte haar debuut op de Europese kampioenschappen in de vrouwen twee-zonder en won met José van Veen de B-finale.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport