Zandvoort sneert naar Assen: 'Hou op met stemmingmakerij over Formule 1'

De beoogd sportief directeur van de Dutch Formule 1 Grand Prix in Zandvoort, Jan Lammers (62), heeft het helemaal gehad met Assen en het TT Circuit.

Volgens Lammers dreigt vanuit Drenthe het Formule 1-feestje compleet verstoord te worden door het getouwtrek tussen beide circuits. „Ze moeten ophouden met stemmingmakerij”, foetert de zelf uit Zandvoort afkomstige oud-coureur in het Haarlems Dagblad.

Het Circuit Zandvoort en het TT Circuit zijn in een strijd verwikkeld om de Formule 1 binnen te halen in 2020. Zandvoort staat voor, omdat het Formule One Management (FOM) heeft aangegeven dat het duincircuit vanwege de historie de voorkeur heeft. Op Zandvoort werd op 25 augustus 1985 voor het laatst een Nederlandse Formule 1-race gehouden.

In de startblokken

Assen zit naar eigen zeggen op het vinkentouw. De kans is aannemelijk dat Zandvoort de race uiteindelijk niet kan organiseren vanwege verwachte infrastructurele problemen en de financiële opgave om voor 31 maart een bedrag van 30 à 40 miljoen euro bij elkaar te krijgen. In dat geval zit het TT Circuit in de startblokken om de Formule 1 alsnog naar Nederland te halen. In Assen in het circuit er in 2020 klaar voor, vanaf oktober wordt er extra asfalt gelegd, en ook de financiën zijn al rond.

Lammers beweert op zijn beurt dat de Drentse hoofdstad nu al kansloos is. „Alléén Assen stelt dat ze nog in de race zijn. Daar is geen enkel officieel bericht over. Zandvoort wordt ten onrechte zwartgemaakt”, zo laat hij optekenen.

Forum: Wordt Nederland het lachertje van de Formule 1?
Lees verder

Groen en geel

De sportief directeur van Zandvoort ergert zich groen en geel aan mensen die steeds beweren dat zijn circuit de verkeersdrukte niet aan kan. „Alsof je na de TT niet drie uur in een file staat. Drukte zijn wij op zonnige dagen ook gewend in Zandvoort. Mensen reizen veel slimmer met Google Maps en er is AirBnb.”

Ook de online polls die her en der worden gepubliceerd zijn hem een doorn in het oog. Bijna zonder uitzondering krijgt het TT Circuit van Jan Publiek de voorkeur boven het circuit in de duinen. Volgens Lammers dwarsboomt dat zijn speurtocht naar sponsoren. „Sponsoren zijn ook gewoon beïnvloedbare mensen. Het gaat om risicodragend kapitaal, de vraag zullen we het wel of niet beschikbaar stellen.”

Sneer

Lammers is ook niet te beroerd om nog even een sneer uit te delen richting het Noorden. „Assen pocht met de grootste tribune van Europa, maar die staat wel 265 dagen per jaar leeg. Wij gaan werken met tijdelijke tribunes. Veel efficiënter. De Grand Prix hoort op Zandvoort. Wees trots dat wij het mogen proberen.”

De Asser kartrekker Jos Vaessen blijft stoïcijns, reageert rustig, stelt dat zijn comité niemand zwart maakt en blijft bij de woorden die hij eerder deze week bezigde in Dagblad van het Noorden. De Drentse delegatie erkent dat Zandvoort de voorkeur krijgt van de Formule 1-bobo’s, maar wil voorbereid zijn, mocht de beker aan Zandvoort voorbij gaan.

„Als we daar in april pas mee beginnen, is het kort dag. Wij hebben de financiën op orde en maken in oktober ons circuit gereed voor Formule 1, zodat we er in 2020 klaar voor zijn. Verder hebben we een uitnodiging van het FOM om binnenkort de zaken door te komen nemen in Londen. Dat gaan we doen.” Vaessen erkent dat het geen handig signaal is als beide circuit in Nederland elkaar de tent uitvechten.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.