Heerenveen-keepster Charetha Okken gisterochtend tijdens de training in Nieuwehorne.  foto fph/mustafa gumussu

Ze moest kiezen tussen voetbal en haar pony (en nu staat Charetha Okken uit Hoogeveen onder de lat bij SC Heerenveen)

Heerenveen-keepster Charetha Okken gisterochtend tijdens de training in Nieuwehorne. foto fph/mustafa gumussu Foto: FPh/Mustafa Gumussu

De Drentse keepster Charetha Okken staat met haar club SC Heerenveen voor de tweede seizoenshelft in de eredivisie. ,,Ik wil eruit halen wat erin zit.”

Natuurlijk was het wel even slikken toen ze van haar ouders zo rond haar twaalfde moest kiezen: voetballen of paardrijden. ,,Naast voetbalster was ik ook een paardenmeisje”, zegt Charetha Okken. ,,Ik koos voor voetbal. Daarvan heb ik nog altijd geen spijt.” Pony Wanda werd verkocht.

Van Wanda naar wanten. Keepershandschoenen. ,,In het meisjesteam van Hollandscheveld moesten we om beurten op doel staan”, vertelt de 24-jarige Okken. ,,Toen ik mijn beurt had gehad, zeiden ze dat ik het goed had gedaan. ‘Blijf maar staan’. Ik vond voetballen ook erg leuk, maar ja, het teambelang hè. Maar al snel wilde ik niet meer anders.”

Buikpijn en zenuwen

De in Hoogeveen geboren Charetha Okken had aanleg. Dat viel ook de scouts van de KNVB op. Terwijl ze al op 13-jarige leeftijd de stap naar de senioren maakte, bleek de sprong naar de bondstrainingen en -wedstrijden wat te groot. ,,Bij de club had ik nergens last van, maar als ik naar de KNVB ging, had ik buikpijn en zenuwen. Dat belemmerde me in mijn spel, ik was te onzeker.” De ‘bibbers’ zijn verdwenen. ,,Ik ben er overheen gegroeid, hooguit voel ik nu ‘gezonde spanning’.”

De keepster raakte uit beeld voor vertegenwoordigende elftallen. ,,Dat knaagde enige tijd aan me, maar nu niet meer. Ik heb zoiets van: als ze vinden dat ik goed genoeg ben, komen ze wel weer. Ik doe elke dag mijn best.” Haar huidige trainer Roeland ten Berge: ,,Charetha kan zeker nog stappen maken. Ik vind dat ze zich goed ontwikkelt. Nu is het een kwestie van vlieguren maken.”

Okken klimt de laatste jaren telkens iets hoger op de voetballadder. ,,Drie jaar geleden werd ik gevraagd door hoofdklasser Heerenveense Boys. Ik dacht: áls ik nog iets wil, moet ik het doen. Het was goed te combineren met mijn studie in Groningen.”

Studie rechten

De Drentse doelvrouw hoopt dit jaar haar universitaire rechtenstudie af te ronden. ,,De combinatie studie-sport is zeker in de tentamenperiode pittig, maar tegelijkertijd krijg ik er veel energie van. Mijn ambitie is om de beroepsopleiding advocatuur te gaan volgen, maar tegelijkertijd wil ik als keepster eruit halen wat erin zit. Nu kan het nog.”

Ze had zich al ingesteld op een tweede seizoen in de hoofdklasse toen SV Meppen aanklopte. ,,De Tweede Bundesliga. Ik dacht: ik kan altijd een gesprek hebben. Het voelde goed en vanuit Hollandscheveld is Meppen dichterbij dan Heerenveen. Het was qua spelniveau een stap hoger. De bovenste helft van de Tweede Bundesliga is net zo sterk als die in de eredivisie.”

Pech: klaplong

Maar de pechduivel sloeg toe. Het seizoen bij Meppen was nauwelijks begonnen of Okken voelde op een training plots een stekende pijn. ,,Ik hield gewoon een bal tegen.”

De dag erna vertrouwde ze het niet. ,,Ik dacht aan een gekneusde of gebroken rib en ben voor de zekerheid naar de dokter gegaan. Achteraf ben ik blij dat het alarmbelletje is afgegaan.” De arts stuurde haar namelijk meteen door naar het ziekenhuis. ,,Een klaplong. Vier dagen ziekenhuis en herstel via volledige rust. De eerste seizoenshelft was voor mij al vroeg voorbij.”

Na de winterstop verdiende Okken haar plaats onder de Duitse deklat. ,,We misten de promotie op een punt, maar ook al waren we gepromoveerd, dan was ik toch terug naar Nederland gegaan. Ik voelde me in Meppen niet echt op m’n plek.”

Groepsoudste bij Heerenveen

Okken werd gepolst door Heerenveen. ,,Al na de eerste training voelde het goed. De sfeer, de acceptatie.” De stap naar de eredivisie verliep rimpelloos. ,,Ze is een stabiele factor en geeft leiding aan het elftal”, aldus Ten Berge. Okken lacht: ,,Dat moet ik als ‘groepsoudste’ ook doen, want we hebben een heel jong team.” Ten Berge: ,,Ze wordt sterker in de één-tegen-éénduels en is betrouwbaar bij hoge ballen.”

Dat laatste is gezien de lengte van Okken wellicht een tikje verrassend. ,,Ik ben inderdaad niet groot: 1 meter 72”, zegt ze. ,,Maar ik ervaar dat niet als een nadeel. Een goede timing is belangrijker dan lengte. Andersom ‘zit’ ik laag bij de grond en kan ik snel reageren. Door de periode-Meppen ben ik in de persoonlijke duels echt sterker geworden.”

Professioneel trainen

Heerenveen maakt nog steeds progressie, mede omdat op professionele basis wordt getraind. ,,Vijf keer per week anderhalf uur. We beginnen elke ochtend al om half negen, maar dat vind ik niet erg. Deze jonge groep heeft baat bij de vele trainingen, want er moest een eenheid worden gesmeed. Individueel beschikken we over voldoende kwaliteiten; voetballend kunnen we mee met PSV, Ajax en Twente. We kunnen alleen maar doorgroeien.”

Mede daarom verwacht Okken een boeiende tweede seizoenshelft, die voor Heerenveen, dat vierde staat in de eredivisie, morgenavond op eigen veld begint tegen hekkensluiter Excelsior Barendrecht. Die wedstrijd moet gewonnen worden met het oog op het vasthouden van de vierde plaats. ,,Die geeft recht op de kampioenspoule”, aldus Okken.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
menu