Waren de verwachtingen misschien te hoog gespannen voor de Derby van het Noorden? De clash tussen sc Heerenveen en FC Groningen, die voor de vijfde keer op rij in een gelijkspel eindigde, ontbrandde nooit echt. Zelfs een speciale boodschap van trainer Danny Buijs kon daar niets aan veranderen.

Vooraf waren de sentimenten tussen sc Heerenveen en FC Groningen nog volop aanwezig, zeker bij de fans. Op de heenreis wist FC Groningen zich gesteund door de trouwe aanhang. Tientallen supporters onderstreepten op een viaduct over de A7 met brandende toortsen het belang van de noordelijke confrontatie. Een dag eerder ondergingen de spelers van sc Heerenveen een soortgelijke behandeling rondom de laatste training.

Ook de actie van de supportersvereniging van FC Groningen om het Friese stadion virtueel vol te krijgen met Groningers was geslaagd. Er werden in totaal meer dan 10.000 stoeltjes verkocht. Het leverde de club ruim 25.000 euro op. Zoals het rivalen betaamt, reageerde de harde kern van sc Heerenveen met spandoeken die waren opgehangen voor het uitvak. ‘Het Noorden blijft blauw-wit. Ons stadion uitverkopen? Leedvermaak dit’, zo luidde de reactie.

Fijne ingrediënten voor een heerlijke pot voetbal

Het waren allemaal fijne ingrediënten voor een heerlijke pot voetbal waar de vonken vanaf hadden moeten vliegen, maar degene die daar op had gehoopt, kwam bedrogen uit. Tot die ontdekking kwam ook analist Jan Mennega, die zelf tientallen Derby’s van het Noorden versloeg.

,,Je denkt toch, twee rivaliserende clubs, je wilt allebei de beste van het Noorden zijn, dus dat wordt wel wat. FC Groningen wordt de Trots van het Noorden genoemd, maar zo voelen ze zich in Friesland ook. Je verwacht eigenlijk wat meer fanatisme tijdens zo’n onderlinge clash, dat de duels feller worden aangegaan, dat er wat meer vuur in zit, maar dat was niet zo. Dat gold zeker voor FC Groningen in de eerste helft. De ploeg maakte een gelaten indruk.’’

Verrassende boodschap voor de spelers

Dat was in meerdere opzichten vreemd, want Danny Buijs had voorafgaand aan de wedstrijd ook nog een verrassende boodschap voor zijn spelers. Woorden die het heilige vuur hadden moeten laten ontbranden. De trainer kon zelf vanwege mysterieuze omstandigheden niet fysiek aanwezig zijn in het stadion. Bij FC Groningen was er afgelopen week een Mister X over de vloer die, naar later bleek, in contact was geweest met iemand met corona. Wie de mogelijke besmetter was, maakte de club om privacyoverwegingen en op uitdrukkelijk verzoek van de betrokkene niet bekend.

Wel namen de noorderlingen alle mogelijke voorzorgsmaatregelen ten aanzien van het personeel dat met deze persoon in contact was geweest om eventuele verspreiding te voorkomen. En hoewel alle testuitslagen negatief waren, betekende het dat naast Buijs ook keeperstrainer Sascha Marth, technisch directeur Mark-Jan Fledderus en perschef Richard van Elsacker niet naar het Friese Haagje afreisden.

‘Echt een mooi filmpje’

Het weerhield Buijs er dus niet van zijn mannen toe te spreken in een video. ,,Dat was echt een mooi filmpje’’, gaf verdediger Mike te Wierik na afloop aan. ,,Er zaten wat beelden van de vorige wedstrijd tegen PEC Zwolle bij, toen we het in het eerste uur goed hebben gedaan. Daarnaast had hij nog wat motiverende woorden. Zo van pak die gasten aan, laat zien dat wij de Derby van het Noorden willen winnen. Dat lukte de laatste jaren niet, dit was het vijfde gelijkspel op rij, maar het zeker niet aan Buijs. De videoboodschap was heel goed. Vervolgens wil je er natuurlijk meteen lekker op kletsen, maar dat lukte ons niet. Dat was ook wel de kwaliteit van Heerenveen.’’

Er zat nauwelijks spirit in de ploeg bij FC Groningen. Zeker op het middenveld, waar nog steeds sterkhouder Azor Matusiwa (enkelblessure) node wordt gemist, verloren de Groningers de slag. Omdat ook Ramon Pascal Lundqvist geblesseerd was, moest assistent-trainer Adrie Poldervaart terugvallen op Sam Schreck. De 21-jarige Duitser legde het, samen met de nog een jaar jongere Daniël van Kaam en de pas 18-jarige Tomas Suslov, af tegen het geroutineerde middenveld van sc Heerenveen, waar met Siem de Jong, Lasse Schöne en Tobor Halilovic een sloot aan ervaring aanwezig stond opgesteld.

FC Groningen ver onder de maat

FC Groningen kwam door de onderbezetting op het middenveld niet aan voetballen toe. Het alternatief was het hanteren van de lange bal, maar ook dat werd geen succes. Keer op keer zette doelman Sergio Padt zijn slof onder de bal, maar het leidde bijna consequent tot balverlies. Het was ver onder de maat wat FC Groningen liet zien en het creëerde in de eerste helft dan ook geen enkele serieuze kans.

De Friezen speelden ook niet hun beste wedstrijd, maar zetten er wel een aantal mogelijkheden tegenover. Lasse Schöne was een paar keer gevaarlijk met zijn schoten en Joey Veerman, de beste voetballer van het veld, schoot een bal op de paal. Dat was overigens een fout van Te Wierik. ,,De bal zwabberde, waardoor ik hem niet onder controle kreeg. Dom van mij. Gelukkig liep het goed af’’, stak de verdediger de hand in eigen boezem.

Hoogstandje Joey Veerman

Dat sc Heerenveen vlak voor rust alsnog op voorsprong kwam, was niet onverdiend. Het was Henk Veerman die de bal klaarlegde voor Siem de Jong. Er ging een hoogstandje van Joey Veerman aan vooraf, die de bal over de Groninger defensie heen wipte. De Jong schoot de bal beheerst in de rechter onderhoek. ,,De ploeg die er het meeste recht op heeft, komt op voorsprong’’, constateerde Mennega, die vond dat Bart van Hintum zich bij de tegentreffer wel wat beter had kunnen positioneren om de pass van Veerman te onderscheppen. ,,Maar de ploeg die het op dat moment het meest verdiende kwam op voorsprong. FC Groningen was passief, liet het allemaal maar gebeuren.’’

Poldervaart raakt toch nog de juiste snaar

FC Groningen droop in de rust af naar de kleedkamer, waar Poldervaart kennelijk toch nog de juiste snaar raakte bij zijn manschappen. De noorderlingen kwamen met veel meer strijdlust het veld weer op. Wat de zaak ook goed deed, was de komst van de aanvallend ingestelde Paulos Abraham voor de op het middenveld ondergesneeuwde Sam Schreck. Het leidde eindelijk tot een paar kansen voor de nummer zes van de eredivisie. Jörgen Strand Larsen zette Heerenveen-doelman Erwin Mulder na enkele minuten voor het eerst aan het werk met een goed geplaatste kopbal. Ook Abraham was gevaarlijk dichtbij met een inglijder bij de tweede paal op een strakke voorzet van Mo El Hankouri.

Het was de rechtsbuiten die voor de grootste onrust zorgde in de defensie van de Friezen. Des te vreemder was het dat Poldervaart de Rotterdammer halverwege de tweede helft bij een 1-0 achterstand wisselde voor Damil Dankerlui. Desondanks bleef FC Groningen de bovenliggende partij. Van Heerenveen werd, op een kopkans van Henk Veerman na, niet veel meer vernomen in de tweede helft.

Wedstrijd met twee gezichten

Zo werd het echt een wedstrijd met twee gezichten: Heerenveen bovenliggend in de eerste helft, FC Groningen in de tweede. FC Groningen kreeg uiteindelijk nog de meeste kansen en de beste kansen. Zo raakte Strand Larsen nog de lat na een verre ingooi van Van Hintum en lagen er ook nog mogelijkheden voor Da Cruz. Tomas Suslov zorgde er uiteindelijk voor dat er in ieder geval een punt veilig werd gesteld in Heerenveen. De vinnige Slowaak haalde tien minuten voor tijd met zijn linker verwoestend uit, liet Mulder kansloos en tekende met zijn uithaal voor de verdiende 1-1.

Het verloste Mennega niet van zijn teleurstelling over het niveau van de voorstelling. ,,Maar ik heb ik ieder geval met veel plezier naar Suslov gekeken. Dat is echt een toptalent. Een hele intense speler, die ook niet bang is om acties te maken. Daar kan ik wel van genieten.’’

Buijs gaat toekomstige trainer van Feyenoord worden

De analist was ervan overtuigd dat het ook het gemis van Buijs wel had meegewogen bij wat FC Groningen liet zien in Heerenveen. ,,Buijs is normaal gesproken natuurlijk wel heel nadrukkelijk aanwezig. Hij schreeuwt, doet, maar bij spelers wel iets los. Ik houd daar zelf helemaal niet van hoor, van dat geblèr langs de kant, maar los daarvan denk ik dat Buijs wel een heel goede trainer gaat worden. Hij kan het organisatorisch heel goed neerzetten, heeft goede ideeën over voetbal en kan het ook nog eens goed onder woorden brengen. Hij is nu nog jong. Als hij straks wat ouder is, zal dat geschreeuw ook wel wat minder worden. Ik zie hem echt de toekomstige trainer van Feyenoord worden.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
FC Groningen