Wilfred Detz en Wendy Arling op weg naar de winst in Roden.  Foto Gert Bos

Zijspanduo Detz en Arling schittert op baan in Roden

Wilfred Detz en Wendy Arling op weg naar de winst in Roden. Foto Gert Bos

Met het zwart-wit geblokte doek in zicht durfden Wilfred Detz en Wendy Arling te juichen. Het koppel uit Musselkanaal won gistermiddag op het Speed Centre in Roden de halve finale van het Europees kampioenschap bij de zijspannen.

Voor de wedstrijd gierden de zenuwen door het lijf bij Detz en Arling. Een plaats bij de eerste zes was de doelstelling. Daarmee zou de deur worden geopend naar de Europese finale van komende zaterdag in het Duitse Werlte. ,,Zou je net zien dat je vandaag een lekke band krijgt, een riem knapt of iets anders onverwachts gebeurd. Dan sta je er naast in Werlte’’, aldus Wilfred Detz.”

Zo ver kwam het gelukkig niet. De hele dag bleven ze uit de problemen. Na drie gewonnen heats kon de kwalificatie voor de finale al niet meer stuk. ,,Ik had zelf stiekem al even gerekend, maar niemand durfde het nog hardop te zeggen. Toen we de vierde serie ook hadden gewonnen, was het natuurlijk duidelijk’’, wist Detz.

In de finale bekroonden ze de dag met een glansrijke overwinning. De Britten Harvey / Hogg en Berwick/Hopkins hadden het nakijken.

Raar gevoel in onderbuik

Toch hield Detz een raar gevoel in zijn onderbuik over aan de overwinning. ,,Ik vind het een prachtige accommodatie in Roden en het is een uitstekende club. Alles is perfect geregeld, maar het is niet mijn favoriete baan. Het gaat voor mijn gevoel niet zo vlekkeloos als op andere banen. Je bent hier altijd aan het werk en aan het sturen om zo hard mogelijk te gaan.”

Dat is ook één van de redenen waarom Detz uitkijkt naar de finale in Werlte. ,,Het is hier soms net ballet. In Werlte ligt een ouderwetse zandbak, dat ligt mij veel beter.” Behalve Detz en Arling mogen ook William Matthijssen en Sandra Mollema namens Nederland in Werlte hun spierballen laten spreken. Als regerend Europees kampioen zijn zij rechtstreeks geplaatst voor de eindstrijd.

Klasse apart

De solorijders werkten onder het toeziend oog van de geblesseerde Romano Hummel uit Hoogkerk hun derde GP van dit jaar af. De Duitser Martin Smolinski was een klasse apart. Hij won alle races waarin hij van start ging.

In de finale bleef Smolinski de Franse titelverdediger Mathieu Tresarrieu en de Tsjech Josef Franc de baas. ,,Het was voor mij een fantastische dag. Tijdens de vorige race ben ik zwaar ten val gekomen en dan nu maximaal scoren; dat voelt goed”, vertelde de winnaar. De Nederlandse eer werd hoog gehouden door Theo Pijper. De in Schotland levende Fries reed een sterke wedstrijd en wist voor het eerst dit jaar door te dringen tot de finale.

Pijper finishte op de ondankbare vierde plaats. ,,Ik had vandaag natuurlijk graag bij de eerst drie gestaan. Dan moet ik in Eenrum maar naar het podium rijden”, beloofde hij alvast. De vierde ronde van het WK wordt op 18 augustus op de ‘Droombaan’ van Eenrum verreden.

Niet uit de kosten

Voorzitter Bert Oosterling van de Stichting Motorsport Roden keek tevreden terug op het evenement. Het toeschouwersaantal baarde hem wel zorgen. De preses schatte dat zo'n 2000 toeschouwers waren gekomen. Dat was niet voldoende om uit de kosten te komen. “Maar”, wist Oosterling, ,,het zijn er meer dan vorig jaar.”

menu