Zilver voor Schippers op 200 meter

Dafne Schippers heeft woensdagavond op de Olympische Spelen zilver gepakt op de 200 meter. De 24-jarige atlete uit Utrecht werd in de finale in het Olympisch Stadion van Rio de Janeiro geklopt door Elaine Thompson. De Jamaicaanse won in 21,78 seconden, wereldkampioene Schippers snelde als tweede over de finish in in 21,88. Het brons ging naar de Amerikaanse Tori Bowie.

De pupil van coach Bart Bennema was zaterdag op de 100 meter nog buiten de medailles gevallen, mede door een opspelende liesblessure. Schippers eindigde als vijfde op het koninginnennummer.

De Utrechtse kwam vanuit baan vier met enige achterstand op Thompson de bocht uit. Schippers wist de afstand op de Jamaicaanse met de van haar bekende lange passen wel iets te verkleinen, maar ze kon niet naast Thompson komen. Ze probeerde het nog wel met een uiterste krachtsinspanning, maar dat leverde na de finish alleen een valpartij op. Een tijdje bleef ze languit op haar rug liggen op de baan, ondertussen starend naar het scorebord. Daarop was al snel te zien dat het goud naar Thompson ging en Schippers genoegen moest nemen met zilver.

Vorig jaar waren de rollen omgedraaid bij de WK in Peking. Toen pakte Schippers het goud in 21,63 en moest Thompson genoegen nemen met zilver (21,66). De Jamaicaanse vierde woensdag in Rio haar tweede olympische titel. De 24-jarige sprintster had zaterdag ook al het goud gepakt op de 100 meter.

Schippers was direct na haar race in het slechts voor de helft gevulde Olympisch Stadion, waarin veel Nederlandse vlaggen te zien was en ook een spandoek met de tekst 'Fly Dafne, fly', duidelijk teleurgesteld. Ze smeet haar spikes op de grond, feliciteerde nog wel even Thompson die met de Jamaicaanse vlag op haar schouders feest vierde en beende daarna naar de catacomben. Als topfavoriete en regerend wereldkampioene ging Schippers alleen voor goud. Het werd zilver, waarmee ze Nederland de vijftiende medaille in Rio bezorgde.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.