Zonderland en Van Gelder naar toestelfinales

Epke Zonderland en Yuri van Gelder mogen volgende week terugkomen voor de olympische toestelfinales. Van Gelder moest zaterdag in Rio lang in spanning zitten, maar bereikte uiteindelijk met een score van 15,333 als achtste de finale aan de ringen. Titelverdediger Zonderland overtuigde op rek met de derde plaats. Bart Deurloo gaat als veertiende naar de allroundfinale, terwijl Nederland als land als tiende eindigde, een historische prestatie.

De turners waren 's morgens na hun optreden in hun startgroep vertrokken en keerden 's avonds ook niet terug om de laatste concurrenten in actie te zien. Zonderland was al redelijk zeker na een optreden waarin hij slechts een van zijn twee vluchtcombinaties liet zien. Een bewuste keuze, vertelde hij later. ,,Zo'n kwalificatie vreet energie, het is eigenlijk lastiger dan een finale turnen omdat je risico uit moet sluiten maar wel een goede oefening moet turnen.'' Zonderland kende een verre van ideale voorbereiding vanwege tal van blessures. De laatste, enkele gekneusde vingers, verhinderden optredens op vloer en voltige.

Zonderland zag ook nog enkele concurrenten wegvallen. De Japanner Kohei Uchimura, regerend wereldkampioen, viel eruit. Net als de Chinees Zhang Chenglong. Deurloo is nog tweede reserve aan de rekstok.

Van Gelder had in de ochtendsessie al drie turners een hogere score zien halen. Het werden spannende uren, maar uiteindelijk liep het goed af. ,,Ik heb voor mijn doen een goede oefening gedaan, dat vonden de coaches ook. Maar de score viel tegen'', vertelde de Brabander in de Olympic Arena. Hij meende op dat moment dat wellicht twee Chinezen, een Rus en een Fransman hem zouden passeren. Dat kwam precies uit, al komt de Fransman Samir Ait Said niet meer terug nadat hij op sprong zijn onderbeen brak.

,,Het was best spannend, bij ringen zit het altijd dicht bij elkaar en Yuri scoorde wat lager dan wij hadden verwacht'', zei een opgeluchte bondscoach Bram van Bokhoven. Het teamresultaat mocht er ook zijn, benadrukte hij. ,,Zeker omdat Epke nog op twee toestellen was weggevallen is de tiende plaats hartstikke goed.'' De onlangs overleden Brit Mitch Fenner, die als bondscoach de Nederlandse turners het geloof in eigen kunnen meegaf, zou trots zijn geweest.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.