Zonderland pakt goud in Rio de Janeiro

Vier maanden voordat Epke Zonderland zijn olympische titel aan de rekstok in Rio de Janeiro wil prolongeren, heeft de Friese turner al goud gepakt in de Braziliaanse stad. Zonderland zegevierde maandagavond bij de toestelfinale van het olympisch kwalificatietoernooi. De dertigjarige turner was de beste aan de rekstok met een score van 15,733.

Zonderland veroverde zaterdag in Rio met het team een olympisch startbewijs. Dat betekent dat vijf Nederlandse turners in augustus naar de Spelen mogen. Zonderland is, mits fit, een 'zekerheidje'. Hij bewees maandag bij de toestelfinale dat de vorm groeiende is, na maanden waarin hij werd geplaagd door fysieke problemen. Zonderland scoorde aanzienlijk beter dan tijdens de landenwedstrijd, toen hij uitkwam op 15,233.

,,Ik voel me goed en was na de oefening eigenlijk niet echt moe'', zei Zonderland, die drie vluchtelementen liet zien, waaronder de combinatie Kovacs-Kolman. ,,Eigenlijk wilde ik de Cassina combineren, maar ik kwam hiervoor niet goed uit. Toen heb ik maar een combinatie gemaakt van de Kovacs met de Kolman.''

Zusjes Wevers

Zonderland had op het podium gezelschap van de Duitser Andreas Bretschneider (tweede met 15,600) en de Amerikaan John Orozco (derde in 15,366). Bart Deurloo viel met een score van 15,100 net naast het podium, hij werd vierde.

De zusjes Sanne en Lieke Wevers pakten op balk respectievelijk goud en brons. Sanne Wevers, vorig jaar bij de WK in Glasgow tweede, kwam tot een score van 14,800. Lieke Wevers kreeg voor haar oefening het cijfer 14,366. ,,Dit nemen we mooi mee'', zei Sanne. ,,Wat zou het gaaf zijn als we dit straks evenaren.''

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.