Zoon van oud-NBA-speler tekent bij Donar: Shane Hammink nieuwe aanwinst

Donar heeft zich versterkt met de bijna 24-jarige international Shane Hammink. De basketballer, die op meerdere posities uit de voeten kan, tekent voor drie seizoenen in Groningen.

Shane Hammink is de zoon van ex-NBA-speler en ex-international Geert Hammink, die komend seizoen als coach aan het roer staat bij eredivisienieuwkomer Dutch Windmills uit Dordrecht. Vader Hammink stond tijdens zijn actieve carrière onder meer onder contract bij Orlando Magic en Golden State Warriors. Daarmee is hij een van de weinige Nederlanders die het ooit tot de NBA schopte.

Nederlands team

In tegenstelling tot zijn vader, die vooral center was, speelt zoon Shane met name op de guard- en de forwardpositie. Onlangs maakte de op 22 juli 1994 geboren basketballer nog zijn opwachting in Martiniplaza met het Nederlands team. Oranje won de interlands tegen Roemenië en Italië, waardoor het zich plaatste voor de volgende fase van de WK-kwalificatie.

De jonge Hammink staat te boek als een atletische speler met een goed schot en een sterke drive naar de basket. Daarnaast is hij een uitstekend verdediger. Na zijn opleiding in Nederland ging hij naar Amerika, waar hij collegebasketbal speelde bij Lousiana State en Valparaiso. Afgelopen jaar kwam hij uit voor Bilbao Basket in de hoogste Spaanse divisie.

Home grown-speler

Met de komst van Hammink heeft Donar negen spelers onder contract. Dat zijn naast Hammink zijn collega-international Arvin Slagter, Sean Cunningham, Drago Pasalic, Thomas Koenis, Tim Hoeve, Rienk Mast en Jobi Wall. Met de komst van Hammink voldoet Donar ook aan de eis van de Europese basketbalbond FIBA, die voorschrijft dat een deelnemer aan de Champions League minimaal vijf spelers moet hebben die in het land van herkomst hun opleiding hebben genoten, een zogeheten home grown-speler.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.