Zwitserse rechter vernietigt schorsing Chinese zwemmer Sun

Zwitserse rechter vernietigt schorsing Chinese zwemmer Sun ANP

De dopingschorsing van acht jaar voor de Chinese zwemmer Sun Yang is door een Zwitserse rechtbank opgeheven. De zaak tegen de drievoudig olympisch kampioen is daarmee terugverwezen naar het internationale hof van sportarbitrage CAS. Dat tribunaal moet de zaak opnieuw beoordelen.

Yang werd in februari voor acht jaar geschorst door het CAS en het tribunaal volgde daarmee de straf die het mondiale dopingbureau WADA voor hem had bedacht. De zwemmer ging met succes in beroep tegen het vonnis bij de Zwitserse rechtbank. Hij maakte bezwaar tegen de voorzitter van het jurypanel van het CAS die hem had veroordeeld. Die zou in het openbaar anti-Chinese opmerkingen hebben gemaakt.

Het WADA bevestigde dat de Zwitserse rechtbank een bezwaar tegen de voorzitter had aanvaard. "We zullen stappen ondernemen om de zaak tegen Sun Yang weer krachtig te presenteren bij het CAS, waar het jurypanel dan een andere voorzitter heeft", luidde een verklaring van het antidopingbureau.

Het is nog niet bekend wanneer de zaak terugkeert bij het CAS. Tot die tijd is de schorsing van de zwemmer van tafel en behoort deelname aan de Olympische Spelen in Tokio ineens weer tot de mogelijkheden.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport