Écht gezonde lokken? Probeer eens een natuurkapper

Foto via Unsplash

Je ziet ze steeds meer: natuurkappers. Het heeft niks te maken met het niet meer wassen van je haardos. Een natuurkapper is, kort gezegd, een kapper die alleen met natuurlijke materialen werkt en ook op andere gebieden zo duurzaam mogelijk onderneemt. Met deze Q&A ontdek je of zo’n duurzame kapper iets voor jou is.

Wat is een natuurkapper precies?

Een kapper die met 100 procent natuurlijke ingrediënten werkt voor het verzorgen en verven van je haar. Natuurkappers werken op een bewuste manier met aandacht voor mens en natuur. Dat is beter voor het milieu, maar ook voor jouw gezondheid, want je haardos en hoofdhuid krijgen geen giftige chemicaliën meer te verduren. Dat is ook fijn voor mensen die allergisch reageren op chemische bestanddelen in gangbare haarverf. Via je (hoofd)huid neemt je lichaam namelijk allerlei stoffen op.

100 procent natuurlijke producten, wat zijn dat?

Veel gangbare verzorgings- en stylingproducten voor je haar zitten vol chemische middelen. Sommige kappers werken met zogenaamd groene producten, met natuurlijke en biologische bestanddelen. Toch zitten hier meestal nog steeds veel ‘slechte’ of ongezonde ingrediënten in. De natuurlijke materialen waarmee een natuurkapper werkt, zijn puur natuur. Ze bevatten geen chemische of andere schadelijke toevoegingen. Hierdoor zijn ze vaak ook nog eens biologisch afbreekbaar en composteerbaar.

Waarom zijn ‘normale’ haarproducten zo slecht?

De meeste haarproducten leggen een synthetische laag om de haren. Dit kan je haar op de lange termijn flink beschadigen. Daarnaast zijn de veelal chemische ingrediënten in die producten niet zo vriendelijk voor het milieu. Datzelfde geldt voor jouw gezondheid. Zo is het laten zetten van een permanentje een chemische behandeling en dus best ingrijpend voor je haren. De natuurkapper zet een permanent zonder ammoniak (permanentvloeistof) en waterstofperoxide (neutralisatievloeistof), bijvoorbeeld op zijdebasis: een stuk milieu- en mensvriendelijker.

Kan ik mijn haar dan nog wel laten kleuren?

Zeker wel. De natuurkapper gebruikt haarkleuringen die volledig bestaan uit de pigmenten van gemalen planten, zoals kamille, mierikswortel, rozen, bamboe, melisse, hop of munt. Janke de Boer van Puur Couleur in het Friese Noardburgum legt uit hoe dat in haar kapsalon werkt: ,,De planten en kruiden die wij gebruiken, lengen we aan met appelazijn en gekookt water. Onze plantaardige haarkleuring omhult de haren met een beschermende laagje dat ervoor zorgt dat het haar sterker en voller wordt en de eigen veerkracht terugbrengt. We vinden het belangrijk dat haar ook echt mooier en gezonder wordt op de lange termijn. En dat er geen plastic deeltjes in het haar, de bloedbaan en in het milieu terechtkomen.”

Is een ecokapper hetzelfde als een natuurkapper?

Ja. Het zijn beide benamingen voor kappers die op meerdere vlakken duurzaam werken. Zo probeert ecokapper Fokeline van der Vegt van Fokeline Natuurlijk in Leeuwarden haar ecologische voetafdruk te verkleinen. ,,De producten waarmee ik werk, worden CO2 gecompenseerd en zijn met duurzame energie gewonnen. De haarverf is grotendeels biologisch afbreekbaar en de ingrediënten in mijn shampoos bevorderen de biodiversiteit in het gebied waar ze vandaan komen.” Daarnaast staan in haar kapsalon tweedehands meubels, zit er waterbesparing op de kraan, neemt ze groene energie af en is het materiaal van haar kapkleden makkelijk afbreekbaar.

Ik ben erg gehecht aan mijn vaste kapper. Levert zo’n natuurkapper echt wel een mooi resultaat?

Wel volgens Els Zoer, al jaren vaste klant bij Puur Couleur. ,,Ik wil het milieu niet onnodig belasten met mijn bezoekjes aan de kapper en vind het prettig dat ik geen ‘rare’ stofjes via mijn huid binnenkrijg.” Ze is onder andere fan van natuurlijke haarverf: ,,Het mooie is dat de kleuring met planten en kruiden naast 100 procent natuurlijk, ook erg voedend is voor je haar.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Ik ben bewust
Ik ben bewust
trending
verzorgMe
zoDusOok
menu