19 procent minder zwerfafval in Friesland

Friesland Zwerfafvalvrij

In oktober 2019 startten een aantal Friese organisaties en gemeenten met ‘Friesland 100% zwerfafvalvrij’. Nu, een jaar later, zijn de resultaten van de actie bekend. In een jaar tijd is er 19 procent minder grof zwerfafval in de provincie aangetroffen. Maar liefst 3075 Friezen maakten als Supporter van Schoon hun eigen schoongebied aan en nog eens 528 ondernemers deden mee. Gezamenlijk zijn de 1750 schoongebieden zo groot als 9000 voetbalvelden.

Veel minder grof zwerfafval

In 2019 werden er tijdens metingen 4199 stuks grof afval gevonden. Grof afval betekent: afval groter dan 1 centimeter. Nu is dat aantal met 3395 flink lager. ,,De Friezen hebben laten zien dat ze het grove zwerfafval aan kunnen pakken”, aldus Helene van Zutphen (directeur van Nederland Schoon).


Organisatie en vervolg

De aanpak voor ‘Friesland 100% zwerfafvalvrij’ werd ontwikkeld door Nederland Schoon, Circulair Friesland, de gemeente Heerenveen, Omrin en de Friese Milieu Federatie. Alle 18 Friese gemeenten deden met scholen, inwoners , verenigingen, bedrijven en andere organisaties mee aan de uitvoering.


Om Friesland zo schoon en zwerfafvalvrij te houden, krijgt het project een vervolg. De Friese aanpak van zwerfafval wordt daarnaast ook uitgerold in de rest van Nederland.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Ik ben bewust
Ik ben bewust
ontdek