20 simpele tips voor duurzamer werken en ondernemen

Foto via Unsplash/MorvanicLee

Het verduurzamen van je bedrijf of werkomgeving hoeft niet moeilijk te zijn. Ook als er geen middelen zijn voor grote investeringen, zoals zonnepanelen op het dak of een elektrisch wagenpark, zijn er genoeg kleine stappen die je kunt zetten.

Deze 20 tips - voor werkgevers én werknemers - helpen je al een eind op weg:

1. Word klant bij een eerlijke bank

Over de hele wereld financieren Nederlandse banken bedrijven die niets geven om milieu, klimaat en mensenrechten. Daar wil jij toch niet indirect aan bijdragen door je geld op een van deze banken te hebben staan? Overstappen naar een ‘eerlijke’ bank, zoals Triodos of ASN Bank, is vaak veel makkelijker dan je denkt. Volg hiervoor de 7 stappen uit het stappenplan van Milieudefensie .

2. Geef duurzame relatiegeschenken

Ook relatiegeschenken kunnen duurzaam zijn. Geef bijvoorbeeld een Pakt Uit cadeau van Oxfam Novib . Niet alleen beter voor de wereld, maar ook veel origineler dan de zoveelste pen met logo of een flesje wijn. Zo laat je als bedrijf meteen zien dat je waarde hecht aan duurzaamheid.

3. Zet meer planten neer

Planten zijn goed voor de luchtkwaliteit. Ze nemen namelijk CO2 en andere stoffen uit de lucht op en zetten deze om naar zuurstof. Last van droge lucht? Zet dan krulvarens neer. Deze zorgen voor een goede luchtvochtigheid, waardoor je het raam niet open hoeft te zetten terwijl de verwarming loeit. Scheelt weer energie. Nog een bijkomend voordeel: planten schijnen de productiviteit te verhogen.

4. Drink koffie uit een mok

Komen er automatisch plastic wegwerpbekertjes uit de koffieautomaat? Vervang deze dan door een stenen mok. Dat drinkt ook nog veel lekkerder!

5. Gebruik fairtrade koffie en thee

Fairtrade staat voor eerlijke handel. De producenten in ontwikkelingslanden krijgen dus een eerlijke vergoeding voor fairtrade producten .

6. Kies biologisch afbreekbare schoonmaakmiddelen

Schoonmaakproducten die niet biologisch afbreekbaar zijn, zorgen voor watervervuiling en zijn daardoor slecht voor het milieu. Kies daarom voor een duurzaam alternatief, zoals Ecover of Marcel’s Green Soap.

7. Werk wat vaker thuis

Dat scheelt weer een ritje naar kantoor en zorgt dus voor minder CO2-uitstoot. En zo zijn er nog meer mileuvoordelen van thuiswerken .

8. Ga voor biologisch afbreekbare koffiecups

De plastic capsules die je in een koffiezetapparaat stopt, doen er ongeveer 500 jaar (!) over om volledig te vergaan. Biologisch afbreekbare capsules zijn daarom een veel beter alternatief.

9. Zet apparaten volledig uit na een werkdag

In de sluimerstand verbruiken computers en andere apparaten onnodig stroom. Bovendien gaan ze langer mee als je ze uitzet na een werkdag. Daardoor hoef je minder vaak nieuwe te kopen, wat ook weer beter is voor het milieu.

10. Bespaar printerinkt met Ecofont-software

Printerinkt doet er meer dan 450 jaar over om af te breken. Ecofont helpt je dankzij geavanceerde software om tot 50 procent inkt te besparen.

11. Koop tweedehands kantoormeubilair

Kantoormeubels zijn er vaak op gebouwd om jaren mee te gaan. Dus waarom alles nieuw kopen na een verhuizing of verbouwing, wanneer tweedehands meubilair meestal zo goed als nieuw is? Bij faillissimenten gaan geregeld hele inboedels voor een prikkie weg: meubels die bij jullie op kantoor misschien nog prima een ronde mee kunnen.

12. Zet de printer standaard op dubbelzijdig

Dat scheelt niet alleen 50 procent papier, maar ook 50 procent van de printerinktkosten. We zetten nog meer tips tegen papierverspilling voor je op een rij.

13. Pak de (elektrische) fiets in plaats van de auto

Goed voor je gezondheid en het milieu. Is de afstand naar je werk te groot om per fiets af te leggen? Bekijk dan ook deze alternatieven voor zakelijk vervoer .

14. Gebruik FSC- of PEFC-papier

Ontbossing zorgt op jaarbasis voor 15 procent van de wereldwijde CO2-uitstoot. Per minuut verdwijnen er maar liefst 36 voetbalvelden aan bos. Kies je voor papier met het FSC- en PEFC-keurmerk? Dan weet je dat er verantwoord met bossen wordt omgegaan, zodat de schade aan het klimaat en de dieren beperkt blijft.

15. Scheid afval

Zet op een centrale plek aparte bakken neer voor papier, glas, plastic en toners. Dat maakt het afval scheiden een stuk makkelijker.

16. Draag maatschappelijk je steentje bij

Bijvoorbeeld door als bedrijf sponsor te worden van een goed doel, door als medewerker vrijwilligerswerk te doen of kennis te delen.

17. Doe zoveel mogelijk digitaal

Facturering en salarisstrookjes kunnen bijvoorbeeld net zo makkelijk digitaal. Wordt er veel vanuit huis gewerkt? Er zijn allerlei digitale tools die het thuiswerken makkelijker maken.

18. Gebruik duurzame bedrijfskleding

Duurzame kleding is minder belastend voor het milieu en is onder betere werkomstandigheden gemaakt. Kies bij bedrijfskleding dus voor biologisch katoen of andere duurzame materialen .

19. Geef mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een kans

Neem iemand in dienst met een afstand tot de arbeidsmarkt en lever zo een maatschappelijke bijdrage. Zijn hier binnen jouw bedrijf te weinig mogelijkheden voor? Kies dan bijvoorbeeld voor een schoonmaakbedrijf dat mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt in dienst heeft.

20. Geef medewerkers een mobiliteitsbudget in plaats van een leaseauto

Dit stimuleert het gebruik van alternatieve vervoersmiddelen , omdat een medewerker zelf een keuze kan maken over het vervoer.

menu