3 tips voor bewuster online kleding shoppen

Foto via Shutterstock

Handig hoor: online nieuwe kleding kopen. Je hoeft er de deur niet voor uit, bestelt met hetzelfde gemak verschillende maten en hebt je aankopen vaak de volgende dag al in huis. Wat niet bevalt, stuur je gewoon terug. Iedereen blij? Mwah. Het is moeilijk te zeggen of online of fysiek shoppen beter is voor het milieu. Dat hangt namelijk af van veel verschillende factoren. Maar het laten leveren en vervolgens terugsturen van grote hoeveelheden spullen is zéker niet duurzaam.

Ongeveer 40 procent van de kleding die we online kopen gaat retour . Voor schoenen ligt dat getal nog hoger, op 60 procent. Dat betekent een hele hoop brandstofverbruik en CO2-uitstoot voor niets. Bovendien worden veel geretourneerde producten zonder pardon vernietigd . Zo sla je bewuster online in:

1. Ken je maten

Als je meerdere maten van hetzelfde bestelt, weet je bij voorbaat al dat je een deel van je bestelling terug moet sturen. Zo’n retour betekent onnodig veel kilometers. Gooi dus niet zonder pardon 2 of zelfs 3 verschillende maten in je online winkelmandje.


Zorg om te beginnen dat je goed op de hoogte bent van je kleding- en schoenmaat. Daarnaast kun je bij steeds meer websites reviews achterlaten. Dat is handig, want zo kun je aan de ervaringen van kopers vóór jou aflezen of een artikel groot, klein of precies op maat valt. Accessoires, schoenen en bijvoorbeeld bh’s – die perfect moeten zitten – kun je beter in een ‘gewone’ winkel kopen, zodat je uitgebreid kunt passen.

2. Afhaalpunt of fietskoerier

Hoe gemakkelijk het ook is om een pakketje bij je thuis te laten afleveren, ophalen bij een afhaalpunt is net ietsje bewuster. Dat scheelt weer een aantal kilometers rijden voor de bezorger. Voor het ritje naar het afhaalpunt pak je niet de auto, maar de fiets. Of je gaat lopend. Pak je hiervoor de auto, dan verbruik je immers zelf weer brandstof . Het afleveren van je retourpakket combineren met je wekelijke boodschappenrondje kan natuurlijk ook.


Laat je je bestelling toch liever thuis bezorgen? Zorg er dan in elk geval voor dat je thuis bent om het in ontvangst te nemen, of laat het in overleg bij de buren afleveren. Dan hoeft de bezorger niet een tweede keer te rijden met hetzelfde pakket.

3. Slim retouren

Ook als je bewust online shopt, doe je wel eens een verkeerde aankoop. Kan gebeuren. Gebruik de originele doos om je pakketje in terug te sturen en lever je retour in op een verzamelpunt, in plaats van het op te laten halen. Dat ritje naar het verzamelpunt maak je ook nu weer lopend of op de fiets.

Mooie stappen

Steeds meer webshops, waaronder The Green Labels , laten hun pakketjes bezorgen door een fietskoerier. Kies daarvoor als je die optie krijgt. Ook fijn: soms kun je aangeven dat je pakketje verzonden mag worden in een gebruikte doos. Badmodemerk Augustine doet dat bijvoorbeeld. Dit is een mooi voorbeeld van hergebruik en vermindert onnodig weggooien van nog prima bruikbaar verpakkingsmateriaal.

Even checken

Is je aankoop wel echt nodig? Niet kopen is altijd de milieuvriendelijkste optie. Koop in elk geval zo bewust mogelijk, bijvoorbeeld door te letten op het materiaal waarvan iets gemaakt is of te kiezen voor een duurzaam merk . In veel gevallen is tweedehands een prima optie. Of organiseer eens een kledingruil . Ook de capsule wardrobe is een goed medicijn tegen ‘niets om aan te trekken’. Met zo’n tijdloze garderobe heb je geen overschot aan kleding, maar kun je wel verrassend veel combinaties maken.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Ik ben bewust
Ik ben bewust
trending
verzorgMe
ontdek