4 voordelen van kamerplanten in huis en op kantoor

Foto via Unsplash

Lange tijd moesten we weinig van kamerplanten hebben, maar inmiddels staat menig interieur er vol mee. Van een paar plantjes in de vensterbank tot een mini-jungle in de woonkamer: groen in huis is hot. Het ziet er natuurlijk hartstikke mooi uit, maar dat is niet alles. Dit is wat planten ook voor je doen:

1. Betere luchtkwaliteit

Alle kamerplanten produceren zuurstof, maar sommige soorten hebben nog een extra talent: ze maken de lucht in huis schoner. Dit doen ze door via de bladeren schadelijke stoffen, zoals ammoniak, op te nemen. Die schadelijke stoffen worden vervolgens opgeslagen in de plant, of afgebroken. Kies bijvoorbeeld voor een klimop, vrouwentong (Sansevieria), goudpalm of gatenplant (Monstera). Een bijkomend voordeel van luchtzuiverende kamerplanten is dat ze ook nare geurtjes kunnen afbreken en dus werken als natuurlijke luchtverfrissers.

2. Minder stress

Heb je wel eens gemerkt hoe ontspannen je bent na een boswandeling? Of dat een rondje door het park tijdens de lunchpauze wonderen doet als je piekert? Natuur heeft een bijzonder effect op je gemoedstoestand. Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat ‘levend groen’ een positief effect heeft op je stressniveau. Met kamerplanten kun je dat fijne voordeel op kleine schaal thuis nabootsen.

3. Betere luchtvochtigheid

Vooral in huizen en kantoren die goed geïsoleerd zijn, kan de lucht behoorlijk droog zijn. Droge lucht kan zorgen voor gezondheidsproblemen zoals hoofdpijn, hoesten en een droge of pijnlijke keel. Dit geldt hoofdzakelijk in de winter, als we de ramen gesloten houden en de verwarming aan staat. Planten zorgen zoals gezegd voor meer zuurstof in huis, maar ze verbeteren ook de luchtvochtigheid. Door vocht af te geven verminderen kamerplanten droge lucht en heb jij minder kans op kwaaltjes. Onder andere de krulvaren, graslelie en lepelplant zijn goede opties.

4. Meer productiviteit

Is jouw (thuis)werkplek vooral bezaaid met papier en andere kantoorbenodigdheden? Is het een kale, saaie en ongeïnspireerde omgeving? Dan is het de hoogste tijd om wat groen naar binnen te halen. Uit een onderzoek door onder andere de Rijksuniversiteit Groningen is gebleken dat planten in de werkomgeving je zo’n 15 procent productiever kunnen maken. Oftewel: meer groen op je werkplek is helemaal geen slecht idee.

Less is more?

Dit motto geldt niet voor kamerplanten. Een enkel plantje in de vensterbank staat weliswaar meteen gezelliger dan een kamer zonder groen, maar wil je optimaal profiteren van de voordelen van kamerplanten, dan heb je er wat meer nodig. Leef je uit: ga voor allerlei soorten en groottes en zet de planten op verschillende plekken in huis in groepjes bij elkaar.

Even checken

Sommige planten zijn giftig, die kun je dus maar beter vermijden als er viervoeters of kleine kinderen in huis zijn. Lees je voor aanschaf goed in of vraag advies aan een expert om ongelukjes te voorkomen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Ik ben bewust
Ik ben bewust
trending
woon
nooitGeweten