5 Nederlandse reisboeken om mee weg te dromen

Foto via Unsplash

De staycation – een vakantie thuis of dichtbij huis – is ongekend populair. Omdat buitenlandse reizen door corona nu eenmaal niet meer zo vanzelfsprekend zijn, maar wat ons betreft ook gewoon omdat Nederland beeldschoon is. Deze boeken bewijzen het: de allermooiste getaways liggen binnen handbereik. Ze zijn perfect om je volgende binnenlandse trip mee te plannen, maar ook om een paar uurtjes mee weg te dromen vanaf de bank.

1. Expeditie Achtertuin – Dirk Wijnand de Jong en Bas van Oort

,,Laat je inspireren en haal het mooiste van Nederland naar binnen met dit koffietafelboek”, zeggen de auteurs zelf over Expeditie Achtertuin . Reisjournalisten Bas van Oort en Dirk Wijnand reisden voor hun werk naar alle uithoeken van de wereld. Voor dit boek bleven ze juist dicht bij huis. Tijdens een expeditie in eigen land bekeken ze Nederland een jaar lang door de ogen van een wereldreiziger. Dat leverde prachtige plaatjes op - van de Rotterdamse skyline en de Brabantse ‘woestijn’ tot aan het Speulderbos en het Friese platteland - vergezeld van fijne verhalen. Het tweede boek is inmiddels in de maak. De avonturen in eigen land van Wijnand en Van Oort zijn ook te volgen op Instagram: @expeditieachtertuin .

2. Verliefd op Nederland – Roëll de Ram

Mocht je nog niet overtuigd zijn van Nederland als vakantieland, dan trekt Roëll de Ram – blogger van het populaire online reismagazine We Are Travellers – je met dit boek wel over de streep. Verliefd op Nederland bevat tientallen plekken in ons land die je eens gezien moet hebben. Met culturele hotspots, de leukste stranden en accommodaties waar je het liefst nooit meer vandaan gaat.

3. Buitengeluk – Marleen van der Elsen en Marleen Brekelmans

Geen fan van overvolle campings waar je struikelt over de scheerlijnen van je tijdelijke buren, maar wel fan van kamperen unieke plekken in de Nederlandse natuur? Buitengeluk bespaart je een ellenlange zoektocht naar de perfecte plek. Zowel voor liefhebbers van het echte back-to-basic als voor kampeerders die van wat meer luxe houden ( glamping ) is dit boek een must. Een aantal van de 30 campings in het boek zijn ook in de winter geopend voor gasten. Volg Brekelmans ook op Instagram, waar ze de meest bijzondere accommodaties in binnen- en buitenland met je deelt ( @bijzonderplekje ).

4. Little Escapes – Maartje Diepstraten

Een paar dagen ontsnappen aan de waan van alledag? In de herziene editie van Little Escapes vind je 52 logeerplekken in Nederland en Vlaanderen. Dat is er eentje voor elk weekend van het jaar, vergezeld van 3 eetadressen in de buurt. Diepstraten onderhoudt het populaire blog Barts Boekje (Instagram: @bartsboekje ) en weet precies waar je moet zijn als je toe bent aan een stedentrip. Het hoofdstuk Honden Welkom is ideaal voor mensen die hun viervoeter graag meenemen.

5. Wandellust – Cynthia Schultz

Toegegeven: dit is geen reisboek. Maar omdat een flinke wandeling door prachtige natuur soms als een minivakantie voelt, krijgt ‘ie toch een vermelding in dit lijstje. Blogger en wandelliefhebber Cynthia Schultz neemt je in Wandellust (een woordspeling op de door reisfanaten geliefde term en hashtag ‘wanderlust’) mee langs haar favoriete wandelgebieden en vertelt je meteen waarom wandelen zo goed voor je lijf én je brein is.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Ik ben bewust
Ik ben bewust
trending
reis
gewoonLekker