5 redenen om de elektrische fiets te pakken

Foto via Unsplash

Een elektrische fiets aanschaffen doe je niet zomaar. Een goede e-bike kost namelijk al snel zo’n 1000 euro. Toch heeft zo’n rappe fiets veel voordelen waarmee je uiteindelijk zelfs geld bespaart. Hieronder geven we 5 redenen waarom een elektrische fiets de investering waard is.

1. Altijd de wind in de rug

Laten we wel wezen, het grootste voordeel van de elektrische fiets is dat fietsen een peulenschil wordt. Een ritje op de e-bike is alsof je continu de wind in de rug hebt. En daar heeft nog nooit iemand over geklaagd. De korte stukjes door weer en wind worden ineens een stuk prettiger. Mooie bijkomstigheid want hierdoor pak je in die gevallen vast minder vaak de auto. Dat scheelt in brandstofkosten, uitstoot en nog een voordeel: een elektrische fiets parkeer je ook nog eens veel makkelijker.

2. Sneller en efficiënter op je bestemming

Over het algemeen racen we liefst zo snel mogelijk naar de supermarkt, de sportschool, het schoolplein of de voetbaltraining en naar ons werk. Met een elektrische fiets gaat alles nog eens rapper en efficiënter. Afhankelijk van het type, haal je een maximale snelheid van 25 tot 45 kilometer per uur. Dit hangt ook samen met hoe snel je normaal fietst maar op een een e-bike raak je sowieso sneller (en zonder buiten adem te zijn) op je bestemming.

3. Je wordt er fitter van

Hoe hip en duurzaam die e-bikes ook zijn, met een elektrische fiets ben je toch een beetje een valsspeler. Je hoeft je immers veel minder in te spannen om van A naar B te komen, dus word je wel fitter van zo’n fietstochtje? Jazeker! Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat Europese e-bikers per week meer beweging krijgen dan mensen op een gewone fiets. De e-bike maakt de drempel namelijk lager om de fiets te pakken, in plaats van de auto. Behalve dat ze vaker fietsen, leggen ze ook langere afstanden af. Daarnaast hebben veel e-bike eigenaren nog een normale fiets die ze regelmatig gebruiken.

4. Investeren = terugverdienen

Een goede elektrische fiets kost al gauw 1000 euro. Dat maakt de aanschaf van een e-bike een flinke investering. Als je hem vaak genoeg gebruikt in plaats van je auto, scooter of motor, dan bespaar je er uiteindelijk juist geld mee. Hoeveel precies, is lastig te zeggen. Dit is volledig afhankelijk van de afstanden die je ermee aflegt, het type e-bike en de kosten die je anders maakte voor je (dagelijkse) autoritjes. Maar reken eens uit hoeveel brandstof je per week nodig hebt voor ritjes die je ook per elektrische fiets kunt doen. Doe dat keer 52 en je weet zo ongeveer hoeveel een e-bike je per jaar oplevert.

5. Minder CO2-uitstoot

Meer beweging, meer frisse buiten lucht, geen (of in ieder geval minder) brandstofkosten en weinig parkeerproblemen: de e-bike is een prima vervanger voor korte ritten naar je werk, familie of afspraken. Naast de geldbesparing blaas je direct minder CO2-uitstoot de lucht in. Hoewel de batterijen en accu’s niet volledig ‘groen’ geproduceerd worden, zijn de andere onderdelen vrijwel hetzelfde als die van een klassieke omafiets.


Kortom: met iedere rit op de fiets verklein je jouw voetafdruk een beetje. En alle beetjes helpen!

Je kunt deze onderwerpen volgen
Ik ben bewust
Ik ben bewust
trending
reis
zoDusOok
menu