5x duurzame bordspellen (voor jonge en oude spelfanaten)

Foto via Unsplash

Decembermaand, spellenmaand. Want wat is er nou fijner dan op een koude winteravond gezellig samen rond de tafel zitten voor een bordspel? Maar heb je wel eens stilgestaan bij de impact van het maken van die spellen? Of het wegdoen van zo’n spel zodra je uitgespeeld bent? Daarentegen kan je door een spelletje te spelen, stiekem ook heel veel leren. Bijvoorbeeld over duurzaamheid.

1. Het Groene Voeten Spel (en het Kleine Voeten Spel)

Het Groene Voeten Spel is een gezelschapsspel over milieu, economie, verdeling van voedsel, klimaatverandering en de mondiale voetafdruk. Aan de hand van verschillende kaarten streef je als spelers naar het verkleinen van je voetafdruk terwijl je probeert te voorzien in je basisbehoeften. Het gaat niet om goede of foute antwoorden op de vragen, maar om creatief denken over mogelijkheden en verbeteringen, individueel én samen. Denken, spelen, uitproberen, en toepassen in het dagelijks leven.


Voor kinderen is er het Kleine Voeten Spel , een variant van het Groene Voeten Spel, maar dan voor kinderen onder de 12 jaar.

2. Playa Playa (en Viva Montanya)

Playa Playa is een coöperatief spel waarin kinderen met elkaar samenwerken om het strand te bevrijden van al het achtergelaten afval en de zeedieren te redden. De kustlijn is in gevaar omdat er zoveel afval is aangespoeld dat zeedieren tussen het afval terecht zijn gekomen. Er is één oplossing: vind de zeedieren verstopt onder het vuilnis en gooi het vuilnis in de goede afvalbak voordat het vloed wordt!


Playa Playa is gemaakt door Bioviva , een klein Frans bedrijf uit Montpellier dat spellen produceert op een ecologische manier. De spellen zijn gemaakt van FSC-papier en ecologische inkt. De onderwerpen van de spellen zijn vaak natuur- en milieugerelateerd. Bijvoorbeeld het vergelijkbare spel Viva Montanya , waarbij je als speler de bergen moet redden.

3. Photosynthesis

Photosynthesis speel je met 2 tot 4 personen. Iedere speler beheert zijn eigen boomsoort; hoe beter jouw soort het doet, hoe meer punten je scoort. Het spel is eenvoudig genoeg voor kinderen vanaf 9 jaar en tegelijkertijd tactisch genoeg om ook met een ouder gezelschap te spelen.


De naam van het spel, ‘fotosynthese’, is een belangrijk element in het spel. Er is namelijk een zon die rond het bord draait. Bomen scoren punten als ze in direct zonlicht staan. Met die punten kun je bomen laten groeien en nieuwe planten. Maar de bomen die al op het bord staan creëren ook schaduwen. Het spel heeft niet alleen een ecologisch thema, maar is ook van duurzame en ecologische materialen gemaakt.

4. Wingspan

Wingspan is een tactisch kaart- en dobbelspel dat gemaakt lijkt te zijn voor echte vogelliefhebbers, maar eigenlijk voor iedereen een ontzettend leuk spel is. Als speler probeer je de beste leefomstandigheden voor de vogels in je opvangcentrum te creëren.


De 170 unieke vogelkaarten (en nog meer met de uitbreidingsset erbij) met prachtige tekeningen en leuke weetjes over de vogels, zorgen er waarschijnlijk voor dat je als speler sowieso een beetje een vogelliefhebber wordt. Het spel is voor 1 tot 5 vijf spelers (je kunt het ook alleen spelen) vanaf 10 jaar.

5. Ecologische speelkaarten

Natuurlijk mag een simpel pakje speelkaarten op deze lijst niet ontbreken, want daarmee kun je een hele rits aan spellen doen. Deze speelkaarten zijn gemaakt van volledig recyclebare materialen. Dit geldt voor zowel de kaarten als het doosje. De kaarten zijn gemaakt van duurzaam papier, laminaat op zetmeelbasis en inkten op groentebasis. En er zit geen plastic verpakking om het doosje.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Ik ben bewust
Ik ben bewust
trending
ontdek
gewoonLekker