6 tips om je werkdag op kantoor te vergroenen

Foto via Unsplash

Voel jij je vaak vermoeid na een werkdag op kantoor? Meer bewegen en meer ‘groene’ momenten aan je dag toevoegen kan helpen: de natuur doet wonderen. Ikbenbewust-redacteur Marjolein volgde het webinar Nature@Work van IVN Natuureducatie en zet de beste tips voor jou op een rij:

Tip 1: Blijf in beweging

Mensen met een kantoorbaan zitten op een doordeweekse dag gemiddeld 10 uur per dag. En dat terwijl langdurig zitten slecht is voor je gezondheid. Zorg dus voor voldoende beweegmomenten gedurende je werkdag. Kom na iedere 30 tot 45 minuten even in beweging. Haal bijvoorbeeld koffie bij het koffietentje op de hoek of pleeg een telefoontje tijdens een wandeling buiten.

Tip 2: Plan je dag

Stem je dagplanning af op je bioritme en energieniveau, dan vliegt de dag voorbij. Zo zegt Fleur de Vries van ArboNed Nederland dat je ’s ochtends het beste lastige beslissingen kunt nemen. Meer ingewikkelde taken en denkwerk doe je dus het beste aan het begin van je dag. Neem tijdens de lunchpauze de tijd om goed te eten en buiten een rondje te lopen, daar laad je van op. Na de lunch ben je vaak iets minder productief, dit komt door de lunchdip. Dit is het beste moment voor routinewerk.

Tip 3: Stel concrete doelen

Kleine, concrete doelen voor jezelf stellen, maakt het veranderen van je gedrag makkelijker. Het doel ‘ik wil meer bewegen’ is nogal breed. Maak het concreet door bijvoorbeeld af te spreken: ‘op maandag en woensdag ga ik na de lunch 20 minuten wandelen met mijn collega Kees’ of ‘ik blijf niet langer dan maximaal 45 minuten aaneensluitend achter mijn bureau zitten’.

Tip 4: Maak de buitenruimte groener

Staat jouw kantoor in een stedelijke, industriële omgeving? Volgens Fred Knibbeler van Dolmans Landscaping zorgt een groene buitenruimte voor een gezonder werkklimaat. Maak samen met je werkgever van het gazon een bloemenweide, vervang de strook tegels langs de parkeerplaats door een planten of maak een daktuin op een plat dak. Is er heel weinig ruimte? Ga dan voor een geveltuin, waarbij planten en bloemen langs de gevel omhoog groeien.

Tip 5: Werk vaker buiten

Sommige overleggen en werksessies kunnen prima buiten plaatsvinden. Maak een ommetje met je collega terwijl jullie een project bespreken of organiseer een creatieve werksessie in de buitenlucht met het hele team. Buiten een presentatie geven? Neem hand-outs mee of maak gebruik van een draagbare flip-over.

Tip 6: Word ambassadeur

De bedrijfscultuur is een bepalende factor als je iets wilt veranderen aan je kantoordag. Stimuleert het management medewerkers om vaker naar buiten te gaan, dan krijg je minder snel scheve blikken als je even wegloopt bij je bureau. Ambassadeurs binnen een bedrijf vormen hierbij de sleutel tot succes, zegt Daphne Teeling van IVN Natuureducatie.


Wil je meer tips over het vergroenen van je werkdag? Kijk dan het hele webinar van IVN Natuureducatie terug.

Groen en gezond thuiswerken

Eerder volgde Marjolein ook een webinar over groener thuiswerken. Daarover lees je meer in dit artikel .

Je kunt deze onderwerpen volgen
Ik ben bewust
Ik ben bewust
trending
werk
zoDusOok