6 tips voor groen kamperen

Foto via Shutterstock

Kamperen is een van de minst milieubelastende vormen van vakantievieren. Er is geen hotel voor nodig, je hoeft er niet ver voor te reizen (al kan dat natuurlijk wel) en wie echt back to basic gaat, verbruikt als kampeerder niet tot nauwelijks energie. Hoe pak je dat nu duurzaam aan, dat kamperen? Nou, zo dus:

1. Tweedehands of geleend

Een tent, luchtbedden, kookgerei: als je voor het eerst gaat kamperen, moet je best wel wat spullen aanschaffen. Probeer zoveel mogelijk tweedehands kampeerspullen op de kop te tikken, bijvoorbeeld bij de plaatselijke kringloopwinkel of op Marktplaats. Een rondvraag in je familie, vrienden- of kennissenkring is ook geen slecht idee. Kamperen is – hoe leuk ook - niet voor iedereen, dus grote kans dat je spullen gratis of voor een prikkie kunt overnemen. Ben je een kampeergroentje? Dan is lenen de beste optie. Mocht het tegenvallen, dan blijf je tenminste niet met een zolder aan kampeerspullen zitten die je nooit weer gebruikt.

2. In de buurt

Een beetje flauw, maar toch. Hoe dichter je bij huis blijft , hoe meer CO2-uitstoot je kunt besparen op vervoer. Misschien kun je – mits niet al te zwaar bepakt – zelfs fietsend of wandelend naar je vakantiebestemming. Ook leuk als je met kinderen gaat, want zo maak je alleen al van de reis ernaartoe een avontuur. Het openbaar vervoer is ook een goede keuze.

3. Duurzame camping

Gelukkig zijn die er genoeg tegenwoordig, vaak ook nog op de mooiste plekken in de natuur. Wil je zeker weten dat je goed zit, kies dan voor een camping van Natuurkampeerterreinen , Staatsbosbeheer of een andere eco-camping met het Green Key-keurmerk. Campings met dit keurmerk gaan onder andere zuinig om met energie en water en maken gebruik van milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen . Dit betekent overigens niet dat campings zonder dit certificaat per definitie niet duurzaam zijn.

Kijk ook eens naar de duurzame accommodaties - waaronder campings - in Friesland , Groningen en Drenthe die we voor je op een rijtje hebben gezet.

4. Zuinig met stroom

Oké, oké: een stroomaansluiting bij je tent of camper is handig, dat begrijpen we. Je kunt er een koelkast op aansluiten, hebt altijd licht bij de hand en hoeft je telefoon niet – net als al die andere campinggasten - op te laden in de wasruimte. Maar wees eens eerlijk: is het écht nodig? Less is more is nou juist de charme van kamperen. Laat die telefoon wat vaker links liggen, bewaar voedingsmiddelen in de gezamenlijke campingkoelkast en neem een zaklamp of lampjes op zonne-energie mee. Je zult zien dat je die stroomaansluiting na een paar dagen niet eens meer mist.

5. Slim koken en eten

Koken op een vuurtje van sprokkelhout is het leukst, maar dat mag niet overal. Gebruik je een gasbrander, zet die dan uit de wind. Dat is wel zo veilig en zorgt er ook nog eens voor dat het koken sneller gaat en je dus minder gas verbruikt. Nu je toch zo lekker bezig bent: je kampeervakantie is wellicht een goed moment om eens wat vaker vega(n) te eten . Heb je restjes over die je niet kunt bewaren? Deel ze met je campingburen, daar wordt je kampeervakantie alleen maar gezelliger van.

6. Rommel opruimen

Ook op vakantie geldt: laat je afval niet slingeren. Voorkom zoveel mogelijk afval , ruim tijdens je verblijf rondslingerende troep op (zelfs als die niet van jou is) en zorg ervoor dat er niets achterblijft als je weer vertrekt.

menu