Betaalbaar in het nieuw met de kledingbibliotheek

Foto via Unsplash

Een huwelijksfeest, sollicitatiegesprek, het aanbreken van een ander seizoen: er zijn nogal wat redenen om jezelf in het nieuw steken. Een keertje niets kopen, maar er toch helemaal anders uitzien? Leen je outfit bij een kledingbibliotheek. Je hoeft niet bang te zijn voor miskopen, bespaart al snel honderden euro’s en draagt minder bij aan de enorme hoeveelheid kleding die er jaarlijks bij het afval belandt.

Dat laatste is hard nodig. Volgens het boek ‘Dit is een goede gids’ verdwijnt er in Nederland jaarlijks maar liefst 140 miljoen kilo kleding en textiel in de verbrandingsoven.

Kledingbibliotheek: zo werkt het

Een kledingbibliotheek werkt net als de bieb waar je je boeken leent. Het is een ‘winkel’ of website waar je kleding voor een bepaalde periode in bruikleen kunt nemen. Je kunt het zien als een extra kledingkast op afstand, die je deelt met andere bewuste modeliefhebbers. Meestal sluit je een abonnement af en betaal je je tijdelijke aanwinsten door middel van een puntensysteem. Door de kleding die je leent te combineren met wat er al in je eigen kast hangt, zie je er telkens net even anders uit.

Sommige kledingbibliotheken verhuren ook high-end fashion : kledingstukken van exclusieve merken en ontwerpers die je normaal gesproken misschien nooit zou dragen. Zo kun je op je paasbest voor de dag komen, zonder je spaarrekening te plunderen.

3x de leukste online kledingbibliotheken

Bij deze kledingbibliotheken kun je online je nieuwe tijdelijke outfit scoren:

LENA the fashion library

Deze kledingbibliotheek is in 2014 opgericht vanuit de gedachte dat mode leuk moet zijn voor iedereen die erbij betrokken is. Je vindt bij LENA duurzame merken als MUD jeans , Filippa K en Studio JUX en vintage vondsten. Iets dragen van duurzame doeners als Marieke Eyskoot? Bekijk dan de pre- owned selectie. LENA heeft ook een fysieke locatie. [ https://www.lena-library.com/ ]

PALANTA

Deze conscious wardrobe community is de nieuwste aanwinst in het rijtje kledingbibliotheken. Bij PALANTA vind je de mooiste mode voor vrouwen en baby’s. Ben je in verwachting? Ook dan moet je bij deze bieb zijn. Zwangerschapskleding en kleertjes voor de kleine heb je vaak maar even nodig, daarna passen ze niet meer. Ideaal dus dat je die kunt lenen voor alleen de periode dat je ze nodig hebt. [ https://palanta.co ]

Hulaloop

Volgens Hulaloop groeien kinderen tot 2 jaar door maar liefst 8 kledingmaten. Stel je maar eens voor hoeveel kleding dat is. Geen zin in een volle kast? Huur kinderoutfits van merken als Imps&Elfs en Noppies in maat 50 tot 92 bij Hulahoop. Eenmaal toe aan een maatje groter hoef je de kleding alleen maar in te wisselen. [ https://www.hulaaloop.com ]

Kledingbibliotheken in Noord-Nederland

Weet jij een kledingbibliotheek in Friesland, Groningen of Drenthe? Of ken je er eentje die mannenkleding verhuurt? Mail ons of stuur ons een berichtje via social media, dan voegen we ‘m toe aan deze lijst.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Ik ben bewust
Ik ben bewust
trending
verzorgMe
gewoonLekker
menu