Bewuster kiezen in de supermarkt: 4 stappen

Foto via Unsplash

Ontbijt, lunch, diner, nog wat lekkers voor tussendoor: en dat alle dagen van de week. Wil je duurzamer leven, dan valt er wat betreft boodschappen doen een hoop winst te behalen. Wat vaker een bezoekje aan de markt, een boerderijwinkel of biologische supermarkt kan een flink verschil maken, maar is niet altijd haalbaar. Want: druk, druk, druk. Dit stappenplan helpt je om ook in de ‘gewone’ supermarkt bewuster te kiezen.

1. Kun je beter kiezen?

Veel boodschappen kopen we omdat we dat nu eenmaal zo gewend zijn. We hebben een favoriet merk crackers, eten al jaren dezelfde yoghurt en kiezen voor een bepaald afwasmiddel omdat we daarmee zijn opgegroeid. Van de ene op de andere dag alles anders doen, is dan ook nogal een opgave. Iets minder rigoureus kan ook. Maak het jezelf makkelijker door het stap voor stap aan te pakken. Begin bij de producten die je dagelijks gebruikt: wat kun je vervangen door een duurzamere variant? De volgende vragen helpen je beter kiezen.

2. Wat zit erin?

Op de verpakking van een product staat wat erin zit, op volgorde van hoeveelheid. Veel kant-en-klaarproducten, zoals hummus en tomatensoep, bevatten veel meer ingrediënten dan je er zelf in zou stoppen. Zo zit er vaak onnodig veel zout in voedingsmiddelen en zul je je waarschijnlijk ook verbazen over het aantal suikers in producten. Over het algemeen geldt: hoe minder bewerkt, hoe beter. Als je een beetje een keukenprins(es) bent, is zelf maken in veel gevallen een duurzamere én gezondere optie. Zie je dat niet zitten, ga dan voor de meest pure variant.

3. Hoe is het verpakt?

Let er maar eens op: bijna alles wat je in de supermarkt koopt is verpakt. In plastic, in papier, of in een combinatie daarvan. Sommige producten zijn zelfs verstopt in meerdere lagen verpakkingsmateriaal. Geldt dat ook voor producten die jij regelmatig inslaat? Kijk dan eens of er alternatieven zijn met minder (of zelfs geen) verpakking. Let ook op recyclebaarheid en vergeet niet om een herbruikbare tas mee te nemen voor je inkopen. In dit artikel lees je waarom.

4. Waar is het gemaakt of gegroeid?

Kijk op de verpakking waar een product vandaan komt, of – bij onverpakte groenten en fruit – op de informatie op het schap. Producten die van dichtbij komen, hebben minder voedselkilometers gemaakt. Eten volgens de seizoenen maakt deze stap een stuk makkelijker. Dan kies je namelijk automatisch al voor groenten en fruit die op dit moment in en vanuit Nederland (of eventueel Europa) verkrijgbaar zijn. Heb je dit een beetje in de vingers, dan is kiezen voor lokale producten een mooie volgende stap. Of ga eens helemaal back to basic en zoek je voedsel in het wild .

Je kunt deze onderwerpen volgen
Ik ben bewust
Ik ben bewust
trending
eet en drink
zoDusOok