Bootjevaarders: veilig toiletwater lozen doe je zo

Foto via Pixabay

Als je een plezierboot met een toilet hebt, mag je dat vuile water niet zomaar lozen in de meren of rivieren. Dumpen van dit afvalwater is al jaren verboden. Maar waar laat je dit water dan wel? Zo loos je jouw toiletwater op de juiste manier.

Boete op lozen van toiletwater

Het is al sinds 2009 verboden om toiletwater van boten te lozen. Helaas wordt deze regel volgens het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat ‘op grote schaal’ overtreden. En dat terwijl er een boete van 160 euro op staat. ,,Lozing vindt via een afsluitklep onder het wateroppervlak plaats, en dus is dit vrijwel onzichtbaar en is het verbod nauwelijks te handhaven’’, aldus het ministerie .

Slecht voor zwemmers

Door dat afvalwater raakt het oppervlaktewater vervuild met ziekteverwekkende bacteriën, waar zwemmers erg ziek van kunnen worden. Dit geldt vooral voor kinderen, die tijdens het zwemmen relatief veel water inslikken. Als je vervuild water inslikt, kun je last krijgen van je darmen en je maag. Ook je ogen en huid kunnen er flink geïrriteerd van raken. En zwem je met een open wond, dan ligt een infectie op de loer. Allemaal vervelende gevolgen die we gemakkelijk kunnen voorkomen als we ons best doen om het water schoon te houden.

Eén keer is al te veel

Denk je dat ‘een keertje lozen’ niet zoveel uitmaakt, dan heb je het mis. Er zijn namelijk zo’n 150.000 bootvaarders in Nederland met een toilet op hun boot. Op drukke aanlegplaatsen en vaarroutes maken ‘vele kleintjes’ al snel ‘één grote’.

Zwemwater schoonhouden: dit kun jíj doen

  1. Open deur: loos geen toiletwater op het (open) water.


  1. Zorg voor een opvangvoorziening voor het vuile water, zoals een tank, chemisch toilet of eco-toilet.


  1. Lever het opgevangen afvalwater in bij een innamevoorziening of bij de chemisch-toiletdepots in de jachthavens. Als je een eco-toilet hebt, kun je de inhoud in de groenbak kwijt.


  1. Op deze kaart zie je alle plekken in Friesland waar je jouw tank veilig en legaal kunt legen. Kijk voor Groningen en Drenthe (en de rest van Nederland) op deze kaart .

Aan boord water zuiveren

Sinds 2019 is er een nieuwe regeling voor pleziervaartuigen. In plaats van een opvangtank voor ontlasting, kun je ook kiezen voor een zuiveringsinstallatie aan boord. Dat kost ongeveer 2500 euro per installatie. Omdat het een nieuwe regeling is, zijn er nog maar weinig plekken waar je zo’n apparaat kunt kopen. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat verwacht dat daar op termijn verandering in komt.

menu