DIY: natuurlijke huid- en haarverzorging met koffiedik

Eigen foto

Nederlanders zijn enorme koffieleuten. Per persoon drinken we maar liefst 8,5 kilo koffie op jaarbasis. Dit komt neer op zo’n 4 kopjes per dag. Het koffiedik dat overblijft, gooien we meestal weg, maar je kunt het ook gebruiken als ingrediënt voor een scrubcrème. En die maak je heel gemakkelijk zelf.

Bomvol antioxidanten

Koffie als verzorgingsproduct, seriously? Jazeker. Als je koffiedik op de juiste manier gebruikt, heb je een 100% natuurlijk huid- of zelfs haarverzorgingsproduct. Koffie zit namelijk vol antioxidanten. Dit zijn stofjes die ervoor zorgen dat vrije radicalen geen schade aanrichten in ons lichaam. Cafeïne is zo’n antioxidant. Je krijgt er energie van en het helpt je concentreren, maar het doet ook wonderen voor je huid. Het heeft een kalmerend, verzachtend effect en ondersteunt de doorbloeding.

100% natuurlijk

Veel scrubs bevatten synthetische ingrediënten en microbeads . Maak je zelf een scrub, dan weet je precies wat er in zit. Koffiekorrels - zowel die in koffieprut als koffiemaling - zijn heel geschikt als basis voor je zelfgemaakte lichaams- of gezichtsscrub. Een scrub waar je een zijdezacht velletje van krijgt en die ook nog eens low-budget, dierproefvrij, vegan, plasticvrij en zerowaste is.

Fijn voor je handen

Last van droge, ruwe handen? Een beetje koffiedik reinigt, geeft een milde scrub en verzacht. Het is heel simpel: doe wat koffieprut op je handen, beetje water erbij, even inwrijven en daarna afspoelen. Tot slot nog even insmeren met een handcrème en je handen kunnen er weer tegenaan.

Koffiescrub: het recept

Deze koffiescrub heb je in een mum van tijd klaar. Tip: mix altijd een gelijke hoeveelheid koffiedik en olie. Gebruik je de scrub voor het gezicht? Laat het mengsel dan voor een superzachte, stralende huid na het scrubben nog 5 minuten zitten voordat je het afspoelt met water.

Benodigdheden:

- 1 eetlepel koffiedik
- 1 eetlepel plantaardige olie
- eventueel 1 eetlepel aloë vera-gel (dit werkt hydraterend)
- een glazen (jam)potje

Zo maak je het

Doe de ingrediënten in het potje en roer door elkaar. Voor een iets dikkere substantie voeg je extra koffie toe. Wil je het juist wat vloeibaarder, doe er dan wat extra olie bij. Voeg eventueel nog aloë vera-gel toe aan het mengsel en roer nog even door. Bewaar de scrub in de koelkast en gebruik binnen 2 weken. Happy scrubbing!

Stralende lokken

Koffie geeft ook je haar een energieboost. De grove korrels stimuleren de doorbloeding van je hoofdhuid, wat na het wassen een opgepepte, glanzende haardos geeft. Masseer eens per week wat koffiedik op je hoofdhuid, laat het even inwerken en spoel dan goed uit. Deze tip is trouwens alleen voor donkerharigen, bij blondines kan het de haren verkleuren.

Hoe bewaar je koffiedik?

Gebruik koffiedik bij voorkeur meteen na het koffiezetten. Als je het te lang bewaart, kan het gaan schimmelen. Bewaar nog vochtig koffieprut in ieder geval niet langer dan een paar dagen. Droog je het voor gebruik, dan blijft het langer goed. Hiervoor spreid je het koffiedik uit over een plat bord of een vel bakpapier en laat je het aan de lucht kan drogen. Bewaar het daarna in een afgesloten bak of pot.

Wist je dat...

koffiedik ook goede tuinmest is en de perfecte voedingsbodem voor het kweken van paddenstoelen ?

menu