De 3 voordelen van seizoensgroenten eten

Eigen foto, Coen Berkhout

Als je door de supermarkt loopt, zou je bijna vergeten dat we verschillende seizoenen hebben. Alle soorten fruit en groente zijn tegenwoordig het hele jaar door verkrijgbaar. Toch heeft kiezen voor ‘groenten van het seizoen’ veel voordelen. Niet alleen voor het milieu, ook voor jezelf. Wij zetten 3 voordelen onder elkaar.

Seizoensgroenten (en -fruit), het woord legt zichzelf al een beetje uit: groenten die in de buurt tijdens een bepaald seizoen geproduceerd worden. En daarmee bedoelen we dus niet de producten die we het hele jaar door in kassen produceren en wat we uit alle hoeken van de wereld hierheen halen. Zo zijn asperges bijvoorbeeld geen herfstgroente en vind je in de winter geen bloemkolen van Hollandse bodem in de schappen. Het gaat echt om groenten die in het seizoen waarin je ze koopt in Nederland of een land in de buurt geoogst worden.

Dit zijn de voordelen van het eten van seizoensgroenten:

Voor het milieu

Door producten uit Nederland of een buurland te halen, help je mee aan de vermindering van CO2-uitstoot . Zeker als je kiest voor lokale groenten en fruit , want lokaal voedsel hoeft geen lange reis af te leggen. Dat komt zo van de bodem , op je bord. Als groente en fruit niet in een kas met kunstlicht en -mest hoeven te groeien, bespaart dit ook nog eens heel veel energie.

Voor de portemonnee

Hoewel je in de late zomermaanden nog voor een prikkie een doosje aardbeien haalt op de markt , gaat je dat ‘s winters niet meer lukken. Dus kies je bij het boodschappen doen voor de relatief goedkopere groentes en fruit, dan kom je waarschijnlijk thuis met seizoensproducten. Deze hoeven niet overgevlogen te worden uit een land met een tropisch klimaat, wat scheelt in de kosten voor transport. En dat merk jij aan een kleine(re) prijs.

Voor je lichaam

Groenten uit verre oorden zijn minder vers wanneer ze uiteindelijk op jouw bord liggen. In de tijd dat ze onderweg zijn, verliezen groente en fruit smaak en vitamines. Daarnaast is ons lichaam van nature ingesteld op eten binnen de seizoenen. Want wees eerlijk, in de zomer heb je niet direct zin in erwtensoep of een stamppotje boerenkool, toch?

Herfstgroenten

Dan rest alleen nog de vraag: met welke producten kun je nu het beste aan de slag in de keuken? Welnu, die hebben wij hier voor je op een rijtje gezet. Smakelijk!

Je kunt deze onderwerpen volgen
Ik ben bewust
Ik ben bewust
trending
eet en drink
zoDusOok
menu